ΟΟΣΑ: Ο μέσος Έλληνας ζει σε δυάρι αλλά έχει ενδιαφέρον για τα κοινά - Free Sunday
ΟΟΣΑ: Ο μέσος Έλληνας ζει σε δυάρι αλλά έχει ενδιαφέρον για τα κοινά

ΟΟΣΑ: Ο μέσος Έλληνας ζει σε δυάρι αλλά έχει ενδιαφέρον για τα κοινά

Το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ σημειώνει η Ελλάδα στον αλκοολισμό και τις αυτοκτονίες σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού για τον Μαΐο του 2018.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας του ΟΟΣΑ σημειώνοντας τα χαμηλότερα ποσοστά αλκοολισμού και αυτοκτονιών, επισημαίνεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ που παρουσιάζει την έκθεση του οργανισμού για το 2018.

Ωστόσο η ίδια έκθεση επισημαίνει πως μέσος Έλληνας βαθμολογεί τη ζωή του με 6,2 με άριστα το 10, από τις πιο χαμηλές βαθμολογίες αλλά ταυτόχρονα η χώρα μας βρίσκεται αναμεσά στις χώρες με επίπεδο ποιότητας ζωής που διαθέτουν χώρες με υψηλότερες υλικές υποδομές, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ, η Κορέα.

Το καθαρό εισόδημα του μέσου Έλληνα διαμορφώνεται στα 14,4 χιλ. ευρώ το χρόνο και ζει σε νοικοκυριό με περιουσιακά στοιχεία αξίας κοντά στα 125 χιλ. ευρώ ενώ το μέσο ελληνικό σπίτι διαθέτει 1,2 δωμάτια ανά άτομο.

Κατά μέσο όρο, το ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει το 1/4 του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματός του σε ενοίκιο και έξοδα συντήρησης του σπιτιού του, εκτός από τις πληρωμές για στεγαστικά δάνεια.

Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα στον τομέα της Υγείας αφού τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν πάνω από 81 χρόνια και 3 στους 4 ενήλικες δηλώνουν ότι είναι καλά και πολύ καλά στην υγεία τους.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι πάνω από 7 στους 10 έχουν τελειώσει τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά το επίπεδο των βασικών τους γνώσεων είναι χαμηλότερο από των άλλων Ευρωπαίων.

Το ίδιο διαπιστώνεται και στους 15ρηδες μαθητές όσον αφορά την κατανόηση κειμένου, μαθηματικών και επιστημονικών εννοιών.

Η αλληλεγγύη των Ελλήνων δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αφού το 82% δηλώνει ότι μπορεί να βασίζεται στη βοήθεια συγγενών και φίλων σε μια δύσκολη στιγμή.

Κακός είναι όμως ο αέρας που αναπνέει ο Έλληνας όπως φαίνεται στην έκθεση αφού η περιεκτικότητα του σε αιωρούμενα μικροσωματίδια, είναι κατά 75% χειρότερος, με βάση το όριο των 10 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τουλάχιστον, είναι ποιοτικό το νερό που πίνει, αφού 7 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Τέλος, οι θάνατοι από εγκληματικές ενέργειες ανέρχονται σε 1 ανά 100.000 πληθυσμού ενώ περίπου στους 2 στους 3 δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς να περπατούν μόνοι τη νύχτα στην περιοχή που μένουν.