Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος για επιδόματα και δώρα του Δημοσίου - Free Sunday
Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος για επιδόματα και δώρα του Δημοσίου
Έντονο πονοκέφαλο προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι αποφάσεις του ΣτΕ για την αποκατάσταση των κομμένων δώρων και επιδομάτων αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος για επιδόματα και δώρα του Δημοσίου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις εξελίξεις σχετικά με τις προσφυγές στο ΣτΕ εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διεκδικούν αποκατάσταση των κομμένων δώρων και του επιδόματος αδείας, που θεσμοθετήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου του 2012.

Το δημοσιονομικό κόστος

Η υπόθεση συζητήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Ολομέλεια του ΣτΕ και το δημοσιονομικό κόστος που αναμένεται να προκύψει προκαλεί έντονο πονοκέφαλο, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το στοιχείο, άλλωστε, βασίστηκε και η επιχειρηματολογία των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου.

Το συνολικό κόστος των αναδρομικών αλλά και το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο αποκαλύπτει το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε στο ΣτΕ. Πρόκειται για τα ποσά των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα που αναλογούν σε δικαστικούς, διπλωμάτες, σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, ερευνητές, ιατροδικαστές, ιατρούς, μουσικούς, πανεπιστημιακούς, καθώς και σε όσους αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο.

Παράλληλα, η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό από ενδεχόμενη επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας υπολογίζεται, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στα αναδρομικά της περιόδου 2013-2018 θα λάβουν οι αμειβόμενοι με το ενιαίο μισθολόγιο (2,8 δισ. ευρώ), για να ακολουθήσουν τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις (885 εκατ. ευρώ), οι γιατροί (101,9 εκατ. ευρώ) και οι πανεπιστημιακοί (55,1 εκατ. ευρώ).

Το… κλειδί

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι θετική για τους προσφεύγοντες. Το στοιχείο-κλειδί, όμως, θα είναι το εύρος της εφαρμογής της απόφασης. Αν δηλαδή δικαιούχοι των αναδρομικών θα είναι μόνο όσοι έχουν προσφύγει πριν από την έκδοση της απόφασης ή αν, αντιθέτως, δικαιούχοι θα είναι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε προσέφυγαν είτε όχι.

Επίσης, σημαντικό είναι το αν από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η βούληση αλλά και η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα, καθώς έως τώρα σε σχέση με άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ η εφαρμογή τους είτε έχει προσκρούσει στην πράξη είτε οι αποφάσεις της έχουν εφαρμοστεί εν μέρει.

Για την ιστορία, πάντως, επισημαίνεται ότι το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έπειτα από προσφυγή υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης και µια πρώτη θετική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Η συνέχεια ήρθε από το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ πριν από λίγους μήνες, µε τη μείζονα σύνθεση να αποφαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν µε τους μνημονιακούς νόμους του 2012 είναι αντισυνταγματικές. Έτσι, το θέμα οδηγήθηκε σε νέα και οριστική πλέον κρίση στην Ολομέλεια.

Ο… κίνδυνος

Οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους προκαλούν έντονο προβληματισμό και στην αγορά, καθώς δημιουργούν δημοσιονομικές νάρκες, έτοιμες να εκραγούν. Μάλιστα, επικρατεί ανησυχία ότι αν τελικά το δημόσιο ταμείο αναγκαστεί να πληρώσει όλους αυτούς που προσέφυγαν ή θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, η οικονομία θα πρέπει να αναζητήσει και πάλι κάποιο στήριγμα, για να μην καταρρεύσει. Και αυτό σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι έχει πάρει το τιμόνι από τους δανειστές και ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στο ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.

Οι θεσμοί κατά την παραμονή τους στην Αθήνα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τα δώρα στο Δημόσιο. Μάλιστα, ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναλυτικές πληροφορίες για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα, ειδικά εάν προκύψουν κι άλλες τελεσίδικες αποφάσεις. Το πρώτο crash test για την κυβέρνηση, αλλά και για τους Ευρωπαίους, αναμένεται όταν το ΣτΕ θα αποφασίσει επί των προσφυγών κατά της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου. Εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, θα καταρριφθεί το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι επίμαχες διατάξεις εφάρμοσαν την απόφαση του 2015 και θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για διεκδικήσεις αναδρομικών που καλύπτουν την περίοδο 2015-2018.

Αναδρομικά 3,5 ετών σε συνταξιούχους

Εν τω μεταξύ, αναδρομικά 3,5 ετών στις συντάξεις από τις παράνομες μειώσεις του μνημονίου δείχνουν οι πρώτες αποφάσεις του 2019. Πρόκειται για τις αποφάσεις που εκδόθηκαν από το 24ο και 33ο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2019, οι οποίες δικαιώνουν τρεις συνταξιούχους με επιστροφές 38, 37 και 30 μηνών, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου 2015 έως και την ημέρα που επιδόθηκαν οι αγωγές στον ΕΦΚΑ και είναι Δεκέμβριος του 2017 για τη μία και Σεπτέμβριος του 2018 για τη δεύτερη. Το νέο δεδομένο είναι ότι οι εν λόγω αποφάσεις αναγνωρίζουν ως διάστημα για τα δικαιούμενα αναδρομικά στις συντάξεις τους μήνες που μεσολάβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, δηλαδή αφότου είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις 2287-2290 του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων και δώρων με τους νόμους 4051 και 4093.