Πηγές ΤτΕ: Σύμφωνα με τους κανόνες της Attica Bank τα δάνεια Πολάκη - Free Sunday
Πηγές ΤτΕ: Σύμφωνα με τους κανόνες της Attica Bank τα δάνεια Πολάκη

Πηγές ΤτΕ: Σύμφωνα με τους κανόνες της Attica Bank τα δάνεια Πολάκη

Σύμφωνα προς τους κανόνες της Τράπεζας Αττικής έγινε η χορήγηση των δανείων προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη τόνιζαν πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά τη συνάντηση που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της κεντρικής Τράπεζας, με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου Θεόδωρου Πανταλάκη και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας Αττικής.

Νωρίτερα, η Τράπεζα Αττικής, σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «συνήθη δανειακά προϊόντα που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις», διαβεβαιώνοντας ότι οι συγκεκριμένες χορηγήσεις  έγιναν «με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων».

Η ανακοίνωση της Attica Bank 

Στο θέμα παρενέβη και η διοίκηση της Attica Bank, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για στοχοποίηση της τράπεζας, όσον αφορά δε στο εν λόγω δάνειο, κάνει λόγο για τυποποιημένα και συνήθη δανειακά προϊόντα, η χορήγηση των οποίων έγινε βάσει αυστηρών πιστοδοτικών ορίων.

Στην ανακοίνωσή της η Attica Bank αναφέρει:

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες

Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).

Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

Η αντίδραση Πολάκη

Την ανακοίνωση της Αttica Bank σχετικά με το δάνειο που έλαβε αναδημοσιεύει στον λογαριασμό του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης , κάνοντας λόγο για λάσπη και αλχημείες αναφορικά με όσα γράφονται για τα εισοδήματά του.

Στη συνέχεια, με νέα ανάρτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιτέθηκε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, γράφοντας:

"Βρε καλώς τον αρχιτραπεζίτη !!!!

Έτσι σε θέλω ευαίσθητο και με γρήγορα αντανακλαστικά να είσαι ο φύλακας Άγγελος του τραπεζικού συστήματος .!!!

Όπως ακριβώς έκανες και στα δάνεια του Κήρυκα Χανίων ,στα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στα δάνεια του Πρώτου ΦΛΕΜΑΤΟΣ ......(μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια όλα αυτά)!!

Έχεις άγχος ....ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ ....

Υγ έβγαλε η Τράπεζα Αττικής απάντηση για το δικό μου!Δεν σε ενημέρωσε ο τοποτηρητής σου εκεί ο Διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κος Πανταλάκης που είναι και υπόδικος για αυτά που έκανε στην Αγροτική τράπεζα; ;;;;"

 

ΝΔ: Με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το δάνειο

Κατά την ενημέρωση των συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη διατύπωσε ερωτήματα τόσο για τα κριτήρια με τα οποία η Τράπεζα Αττικής δανειοδότησε τον Π.Πολάκη όσο και για την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού, από τα οποία όπως ισχυρίζεται η Πειραιώς, προκύπτουν ερωτήματα για τα εισοδήματά του:

Ανέφερε η κυρία Σπυράκη: «Το πρώτο ερώτημα απευθύνεται κυρίως προς τη διοίκηση της τράπεζας Αττικής και όπως ξέρετε τα πεπραγμένα αυτής της διοίκησης απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα νομίζω είναι εύλογο και μπορεί να το διατυπώσει κάθε πολίτης: με ποια κριτήρια η διοίκηση της τράπεζας χορήγησε επιπλέον δάνειο στον αναπληρωτή Υπουργό, δεδομένου ότι το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση ήταν ήδη υποθηκευμένο. Το δεύτερο ερώτημα βεβαίως, αφορά τον ίδιο τον κ. Πολάκη και τα όσα ο ίδιος λέει. Σας διαβάζω επί λέξει αυτά που έγραψε:  «Και επειδή από τον Οκτώβριο του 15 αναγκάστηκα και σταμάτησα, λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρουργού-εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου».  Το ερώτημα είναι προφανές: Ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης; Και αν ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης, έχει δηλώσει αυτά τα εισοδήματά του στο πόθεν έσχες;»

Η απάντηση της Κουμουνδούρου

«Η Ν.Δ. και τα Μέσα που τη λιβανίζουν στοχοποιούν τον Παύλο Πολάκη, επειδή πήρε δάνειο, όπως σχεδόν η μισή Ελλάδα, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του.

Αν έπαιρνε μίζες ή, αντί να βάλει υποθήκη την οικία του, κάποιος επιχειρηματίας του χάριζε το σπίτι στο οποίο διαμένει, η κ. Σπυράκη, η οποία στο τελευταίο πόθεν έσχες έχει δηλώσει υπόλοιπο δανείων 713.000 ευρώ, ίσως να μην είχε πρόβλημα.

Ο κ. Πολάκης, ούτε μίζες πήρε, ούτε καμία offshore έδωσε 800.000 ευρώ στην εταιρία της συζύγου του, όπως στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, ούτε πήρε θαλασσοδάνειο για τον Κήρυκα Χανίων και έκανε σκανδαλώδη ρύθμιση, αφού για 11 χρόνια δεν είχε αποπληρώσει ούτε ένα ευρώ, όπως έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Η ΝΔ οφείλει να συμβιβαστεί επιτέλους με την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.»