Ο ΕSM διόρισε τον πρώην Επίτροπο Αλμούνια, ως ανεξάρτητο αξιολογητή για την Ελλάδα - Free Sunday
Ο ΕSM διόρισε τον πρώην Επίτροπο Αλμούνια, ως ανεξάρτητο αξιολογητή για την Ελλάδα

Ο ΕSM διόρισε τον πρώην Επίτροπο Αλμούνια, ως ανεξάρτητο αξιολογητή για την Ελλάδα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης να διορίσει τον Χοακίν Αλμούνια «ανεξάρτητο αξιολογητή», o oποίος, με την υποστήριξη μίας ομάδας του ESM, αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, θα αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον Μηχανισμό, ανακοινώθηκε την Πέμπτη (21.02.2019).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, ο Χ. Αλμούνια διορίστηκε ως «ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου» από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Mάριο Σεντένο, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και σε διαβούλευση με τα 19 μέλη του Μηχανισμού.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM θα διεξαχθεί από τον Χ. Αλμούνια με την υποστήριξη μίας ομάδας του ESM και συμβουλές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. Ο Αλμούνια καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020.

Η πρώτη αξιολόγηση αυτού του είδους είχε γίνει το 2017, υπό την πρώην κεντρική τραπεζίτη της Αυστρίας, Γερτρούδη Τάμπελ Γκιούγκερελ. Αφορούσε στην οικονομική βοήθεια που έλαβαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τον ESM. Ωστόσο, για την Ελλάδα η αξιολόγηση είχε γίνει μόνο για το πρόγραμμα του EFSF έως τον Δεκέμβριο του 2014.