Κυβερνητική αγωνία για τη δόση των 2,8 δισ. - Free Sunday
Κυβερνητική αγωνία για τη δόση των 2,8 δισ.

Κυβερνητική αγωνία για τη δόση των 2,8 δισ.

Η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ αποφασίζεται σήμερα στο Λουξεμβούργo μέσα από διαδοχικές συνεδριάσεις του Euroworking Group (ΕWG), του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και του Eurogroup, που ξεκινούν από τις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης, η Ελλάδα έχει «καταρχήν» ολοκληρώσει επαρκώς τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ,

Στο Eurogroup που ξεκινάει 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Αν η έκθεση εγκριθεί και στα δύο όργανα, στη συνέχεια θα συνεδριάσει, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο καμία περαιτέρω συζήτηση δεν προβλέπεται κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε ανακοίνωση διέψευσε τις πληροφορίες του πρακτορείο Reuters και σύμφωνα με τις οποίες πιθανότατα το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προσανατολίζεται προς την ανάληψη ειδικού συμβουλευτικού ρόλου και διευκρίνισε ότι το θέμα εξετάζεται ακόμη.