Στα δυο σπάει η δόση των 2,8 δισ. ευρώ - Free Sunday
Στα δυο σπάει η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Στα δυο σπάει η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Η εκταμίευση των 1,1 δισ. εγκρίθηκε από τους υπουργούς καθότι διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα υλοποίησε όλα τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν.

Η αποδέσμευση των 1,7 δισ. αντίθετα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Euro-working Group στις 24 Οκτωβρίου, καθώς οι εταίροι επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικά στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν τον Σεπτέμβριο και πρέπει να ελεγχθούν.

Τα εν λόγω στοιχεία αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να καθιστά πάντως σαφές ότι το θέμα είναι καθαρά τεχνικής φύσης, κι όχι πολιτικό.

Τα χρήματα θα αποδεσμευθούν αφού δοθεί και το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθρότητας, που αναμένεται να συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι οι τα δύο κομμάτια τις υποδόσης μπορεί να εκταμιευθούν μαζί, καθώς στην ίδια συνεδρίαση θα τεθεί και η εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ. 

Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο προορίζεται για το χρέος, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας».

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, καθώς «τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας».

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελεμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι εγκρίθηκε η χορήγηση της νέας δανειακής δόσης 2,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η δόση έχει δύο τμήματα , ένα ύψους 1,1 δισ. και ένα 1,7 δισ. ευρώ , η δε εκταμίευση αναμένεται να υλοποιηθεί αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι για την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος της δόσης, που αφορά χρέη του δημοσίου, απαιτούνται ακόμη "τεχνικές εργασίες" για την οριστικοποίηση οικονομικών δεδομένων του Σεπτεμβρίου, οι οποίες, όπως ανέφερε, θα ολοκληρωθούν σύντομα.