Στουρνάρας: Η δημοσιονομική κρίση 2008-10 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους - Free Sunday
Στουρνάρας: Η δημοσιονομική κρίση 2008-10 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους

Στουρνάρας: Η δημοσιονομική κρίση 2008-10 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους

Η εκροή που προκάλεσε στην Τράπεζα Αττικής η απαγόρευση χορηγήσεων ήταν κυρίως από δημόσιους φορείς που απέσυραν λεφτά, είπε σήμερα στην κατάθεση του στην Επιτροπή που εξετάζει τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Σουρνάρας, η κατάθεση του οποίου διακόπηκε προσωρινά, μετά από υβριστική επίθεση που δέχτηκε από τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο κ.Στουρνάρας είχε πει:

Για την κρίση

Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αλλά η δημοσιονομική κρίση την περίοδο 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους. Η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Το PSI ήταν μεταξύ των αιτιών που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία όμως σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.

 Για τα δάνεια των ΜΜΕ 

Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%, από τα οποία το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2015, από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%. Πρόβλημα έχουν ΔΟΛ και Πήγασος  και ένα μικρότερο το Star. Οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι από στοιχεία από τις τράπεζες  προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπό καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. 

Τράπεζα Αττικής

Ο κ. Στουρνάρας διέψευσε τον κ. Προβόπουλο που είπε ότι είχε στείλει επιστολή για την ταυτότητα προέδρου και ΔΣ της Τράπεζας Αττικής λέγοντας ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον διοικητή της ΤτΕ και όχι στον υπουργό Οικονομικών και πως σε κάθε περίπτωση ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ουδέποτε του έστειλε επιστολή.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα»

Η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί. Αν ήξερα ποιος έκανε τη διαρροή για τις κινήσεις μας θα πήγαινα στον εισαγγελέα

Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.
Η νομική υπηρεσία της ΤτΕ είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου  - και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Εδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ 

Ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τα capital controls. 

Την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης είχαμε κόστος.  Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί.
Όταν ανέλαβα μου έδωσαν ένα χαρτί. Μια προεκλογική συμφωνία. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή. 

Για την ανάθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ στην εταιρεία της συζύγου του:

 «Το ΚΕΛΠΝΟ εκτός από λοιμώδη νοσήματα έχει και μη λοιμώδη νοσήματα. Η εταιρία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ, μειοδότησε και νόμιμα πήρε τη διαφήμιση. Δεν βρέθηκε τίποτα από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε. Δεν ξέρω γιατί μπουκάρανε. Δεν βρήκαν κάτι. Η έφοδος που έγινε, ήταν παράνομη. Έγινε επί τόπου φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε με τον τρόπο που έγινε. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο για το συμβάν αυτό»