«Βούλιαξαν» οι περιφέρειες επί ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
«Βούλιαξαν» οι περιφέρειες επί ΣΥΡΙΖΑ
Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες καταλαμβάνουν από μία θέση στον κατάλογο των 20 φτωχότερων της Ευρώπης. Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Βούλιαξαν» οι περιφέρειες επί ΣΥΡΙΖΑ

Το προεκλογικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα το 2015 ήταν το τέλος της λιτότητας και η επαναφορά της ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια. Η πραγματικότητα όμως είναι εκείνη που διέψευσε για ακόμα μία φορά την κυβέρνηση.

Οι καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αποτυπώνονται με μελανά χρώματα στα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες καταλαμβάνουν από μία θέση στον κατάλογο των 20 φτωχότερων της Ευρώπης. Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο λόγος για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (που βρίσκεται στην 11η θέση), την Ήπειρο (στη 13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (στη 14η θέση) και τη Δυτική Μακεδονία (στη 17η θέση). Την υπόλοιπη λίστα φτώχειας συμπληρώνουν πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε δώδεκα ελληνικές πόλεις το 2017 βρισκόταν κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού. Στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2017 κυμάνθηκε μεταξύ 31% σε περιφέρεια της βορειοδυτικής Βουλγαρίας και 626% στο κέντρο του Λονδίνου. Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2017 το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (91% του κοινοτικού ΑΕΠ) κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και στο Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%). Είναι πασιφανές ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση επιδεινώνεται στην ελληνική περιφέρεια.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. είναι το κέντρο του Λονδίνου (626% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).

Η λάθος συνταγή

Για ακόμα μία φορά, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η συνταγή της υπερφορολόγησης, των αντικινήτρων για την περιφερειακή ανάπτυξη, της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων και της γραφειοκρατίας δεν αποδίδει. Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μένει ολοένα πιο πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, που είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστές της. Η αδυναμία της χώρας να ακολουθήσει την ανοδική πορεία της οικονομίας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη εξηγεί τη μεγάλη πτώση των ελληνικών περιφερειών στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε ό,τι αφορά το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, η κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Το 2014 μόνο μία από τις περιφέρειες της Ελλάδας είχε το θλιβερό προνόμιο να ανήκει στις 20 φτωχότερες της Ε.Ε. Έκτοτε και κάθε χρόνο μία επιπλέον περιφέρεια γίνεται φτωχότερη.

Συγκεκριμένα, το 2015 (οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ, έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν capital controls, για να «έρθει» τελικά το τρίτο μνημόνιο) δύο ελληνικές περιφέρειες περιλαμβάνονταν στη… μαύρη λίστα της Eurostat: Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Ήπειρος, με την καθεμία να παρουσιάζει κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 48% του κοινοτικού μέσου όρου και να βρίσκονται και οι δύο στη 14η θέση.

Έναν χρόνο μετά, το 2016, ακόμα μία ελληνική περιφέρεια κατέλαβε μία θέση μεταξύ των φτωχότερων της Ε.Ε. Πρόκειται για την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 49% επί του κοινοτικού μέσου όρου, που βρέθηκε στη 19η θέση. Αντίστοιχα, η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ανέβηκε στη 12 θέση με 46% και η Ήπειρος έπεσε στη 15η θέση, παραμένοντας στο 48%. Τα τελευταία στοιχεία είναι του 2017, οπότε η φτωχοποίηση των ελληνικών περιφερειών συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα στον κατάλογο να προστεθεί ακόμα μία περιφέρεια.

Σε αυτό σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (αφορούν τον Νοέμβριο του 2018), στην Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία παρουσιάστηκε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (21,6%) σε επίπεδο περιφέρειας. Ακολουθούν η περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης (19,5%) και η Αττική (18,8%). Τον ίδιο μήνα το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 18,5%. Πρόκειται για ακόμα μία τρανή απόδειξη σχετικά με τις δραματικές συνέπειες που έχει στην ελληνική περιφέρεια η οικονομική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του, που βασίζεται στα επιδόματα και όχι στην παροχή πραγματικών κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.