Στο 4,125% το επιτόκιο στην αρχική τιμολόγηση του δεκαετούς ομολόγου - Free Sunday
Στο 4,125% το επιτόκιο στην αρχική τιμολόγηση του δεκαετούς ομολόγου

Στο 4,125% το επιτόκιο στην αρχική τιμολόγηση του δεκαετούς ομολόγου

Ανοιξε το βιλβίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο με την αρχική τιμολόγηση να βρίσκεται στο 4,125% στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια στην οποία προχωράει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την ισχυρή βελτίωση του κλίματος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία καθώς και τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στην οποία προχώρησε η οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές, οι Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, BNP Paribas, Credit Suisse και HSBC.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα με στόχο την άντληση ενός ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ, κοντά σε αυτό που αντλήθηκε στην πρόσφατη έκδοση 5ετούς.

Ο ΟΔΔΗΧ θέλει και αυτή τη φορά να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό «καλής ποιότητας» επενδυτών, με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και θα κινηθεί προσεκτικά, προσφέροντας μια ελκυστική απόδοση.

Το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 4%, τη στιγμή που η απόδοση του 9ετούς (πρώην 10ετούς) ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 διαμορφώθηκε χθες στο 3,674% (στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006) και άρα στη 10ετία η απόδοση τοποθετείται στο 3,85%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 10ετούς τίτλου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, λίγο πριν η Ελλάδα χτυπήσει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και περάσει το κατώφλι των προγραμμάτων διάσωσης, με κουπόνι 6,25%, όταν αντλήθηκε το ποσό των 5 δισ. ευρώ.