Αυξημένη κατά 50% η ύφεση το 2015 - Free Sunday
Αυξημένη κατά 50% η ύφεση το 2015

Αυξημένη κατά 50% η ύφεση το 2015

Μεγαλύτερη απ' ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί αποδεικνύεται η ύφεση του 2015 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Το γεγονός ασκεί μεγαλύτερη πίεση τόσο στο ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος όσο και του χρέους. 

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μειώθηκε κατά 1,3% πέρυσι, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,9% σε τρέχουσες τιμές. Και καθώς το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές αποτελεί τη βάση μέτρησης της πορείας των ελλειμμάτων/πλεονασμάτων αλλά και του χρέους, μεγαλώνει τη δημοσιονομική δυσκολία για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Ωστόσο, ο δείκτης όγκου (σ.σ. ο δείκτης που προκύπτει με την αφαίρεση της επίδρασης του πληθωρισμού και χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η ανάπτυξη στον προϋπολογισμό αλλά και από τους θεσμούς) παρέμεινε αμετάβλητος: στο -0,2% το 2015.

Αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων των Ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών οφείλεται για το έτος 2015 οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) έτους 2015, καθώς και των στοιχείων από τα δεδομένα βραχυχρόνιων δεικτών για την εξέλιξη του κλάδου των πλωτών μεταφορών, όπως επίσης και στην ενσωμάτωση στοιχείων εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των εισαγωγών πλοίων.