Franchise: Οι πέντε… κακοτοπιές του αρχάριου - Free Sunday
Franchise: Οι πέντε… κακοτοπιές του αρχάριου

Franchise: Οι πέντε… κακοτοπιές του αρχάριου

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος σκέφτεται να ανοίξει ένα κατάστημα μιας αλυσίδας franchise, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι οι γνωστές αλυσίδες. Αν και ενδέχεται να αποτελεί μια καλή επένδυση και να περιέχει λιγότερα ρίσκα σε σχέση με το άνοιγμα μιας νέας επιχείρησης, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν κυρίως οι αρχάριοι, ώστε να μη ναυαγήσει η προσπάθειά τους προτού καν η επιχείρηση ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Πιο αναλυτικά, τα συχνότερα λάθη είναι:

1. Ο νέος ιδιοκτήτης δεν αφιερώνει αρκετό χρόνο και ενέργεια στη νέα του επιχείρηση. Το γεγονός ότι είναι ή θα γίνει νέος franchisee δεν σημαίνει ότι θα έχει τα χέρια του ελεύθερα να κάνει ό,τι θέλει. Τα κέρδη δεν θα έρθουν ως διά μαγείας, με λίγο κόπο και προσπάθεια. Υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, από γραφειοκρατικά, π.χ. φόροι, μέχρι και τις διαφημιστικές ενέργειες της επιχείρησης.

2. Δεν αναζητά υποστήριξη από άλλους ιδιοκτήτες franchise. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως είναι ήδη γνωστό, παρέχεται κάποιου είδους βοήθεια από την εταιρεία franchise. Πολλές φορές, όμως, αυτή η βοήθεια δεν είναι εξατομικευμένη για την περίπτωση του νέου ιδιοκτήτη και την τοπική αγορά στην οποία ανήκει. Επιπλέον, κάποιες εταιρείες παραφουσκώνουν νούμερα και πληροφορίες, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Γι’ αυτό καλό θα ήταν ο ενδιαφερόμενος να έρθει σε επαφή με άλλους τοπικούς franchisees στον ίδιο τομέα και κοντά στην περιοχή του για ανταλλαγή συμβουλών και αλληλοϋποστήριξη.

3. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στις λεπτομέρειες. Ως νέος ιδιοκτήτης, καλό είναι να προσέξει κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά το νέο κατάστημα, όπως π.χ. διαρρύθμιση χώρου και διακόσμηση. Είναι όμως ανώφελο να σπαταλάται ενέργεια σε μικρές λεπτομέρειες, όπως π.χ. το χρώμα του χαλιού ή πόσες καρέκλες ακριβώς θα έχει το μαγαζί. Καλύτερα το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί σε πιο σημαντικές ενέργειες, όπως π.χ. πρόσληψη και εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού ή περιορισμός εξόδων.

4. Δεν γίνεται επαρκής προώθηση της επιχείρησης. Ακόμα κι αν πρόκειται για συνεργασία με γνωστή επωνυμία, θα χρειαστεί κάποιου είδους τοπική διαφήμιση για το grand opening του μαγαζιού και μετέπειτα σε άλλες περιόδους ανάπτυξης, π.χ. γιορτή του πρώτου χρόνου λειτουργίας.

5. Θεωρείται απαραίτητος ένας εξειδικευμένος νομικός και επιχειρηματικός σύμβουλος.

Η σημασία του marketing

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το marketing, καθώς μέσω αυτού το κοινό θα ενημερωθεί για τη λειτουργία της επιχείρησης. Για να έχει όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα θα πρέπει –αρχικά– ο franchisee να εξετάσει ενδελεχώς την αγορά-στόχο. Οι πρώτες ερωτήσεις που θα πρέπει να θέσει στον εαυτό του ως νέος ιδιοκτήτης καταστήματος franchise είναι οι εξής: Ποια άτομα απαρτίζουν την αγορά στην οποία στοχεύει και πώς συμπεριφέρονται ως καταναλωτές; Απευθύνεται σε καταναλωτές ή σε επιχειρήσεις; Σε ποια ηλικιακά γκρουπ στοχεύει; Ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν μέσα από έρευνες αγοράς και ερωτηματολόγια που θα έχει ο ίδιος στο κατάστημά του, ούτως ώστε να αποσπά πληροφορίες σχετικά με το κοινό του και την αγοραστική του συμπεριφορά.

Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η διαφήμιση σε τοπικό επίπεδο. Μπορεί, για παράδειγμα, ο νέος ιδιοκτήτης καταστήματος να λανσάρει ξεχωριστή τοπική ιστοσελίδα που θα φέρει την επωνυμία της επιχείρησης και την τοποθεσία/περιοχή του στο URL και στο κύριο περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, οι τοπικές καμπάνιες marketing είναι πιο αποτελεσματικές από τις γενικές, αφού αυξάνουν τις πιθανότητες για προσέλκυση νέων πελατών οι οποίοι είναι κοντά στο κατάστημα και πραγματικά ενδιαφέρονται για την επιχείρηση.

Η έκθεση KEM Franchise

Σημειώνεται ότι η διεθνής έκθεση KEM Franchise είναι το μοναδικό επιχειρηματικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας και, όπως κάθε χρόνο, θα συγκεντρώσει τα μεγαλύτερα ονόματα γνωστών αλυσίδων από τον κλάδο του franchise.

Σύμφωνα δε με τα επίσημα στοιχεία, οι συμμετέχουσες εταιρείες κλείνουν επιτόπου νέες συνεργασίες, διευρύνοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους και κερδίζοντας το στοίχημα για περαιτέρω ανάπτυξη. Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία τετραετία υπογράφηκαν μόνο από τους εκθέτες που συμμετείχαν στην έκθεση πάνω από 900 συμβάσεις, συνολικού ύψους αρχικής επένδυσης 120.000.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι κατά την περίοδο κρίσης το franchise αποτελεί τη λύση για όλους τους επίδοξους επιχειρηματίες.

Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες θα παρουσιάσουν πρωτότυπα concepts και θα δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία το concept που τους ταιριάζει και θα τους εξασφαλίσει τη μελλοντική τους επαγγελματική σταδιοδρομία.