Τα βήματα για μια σωστή επιλογή franchise - Free Sunday
Τα βήματα για μια σωστή επιλογή franchise

Τα βήματα για μια σωστή επιλογή franchise

Οι επιλογές που μπορεί να έχει ένας επίδοξος ιδιοκτήτης και συνεργάτης franchise είναι πολλές και συχνά είναι δύσκολο να επιλέξει μια συμφέρουσα συνεργασία που να του αρμόζει. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά βήματα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Το αρχικό κόστος επένδυσης μαζί με το κόστος συντήρησης της επιχείρησης είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη πριν προχωρήσει σε κάποια συνεργασία. Αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνει το αρχικό κόστος επένδυσης και αγοράς υποκαταστήματος, το αρχικό στοκ/έξοδα αποθήκης, καθώς και το ποσό του τρεχούμενου κεφαλαίου που θα χρειαστεί να διατεθεί για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Στις πλείστες περιπτώσεις το αρχικό κόστος αγοράς και επένδυσης κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ στην ελληνική αγορά, αλλά το κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τα έξοδα συντήρησης της επιχείρησης ανά μήνα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπολογιστούν όλα προτού ο ενδιαφερόμενος καταλήξει σε συνεργασία, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας και τελικά ο ιδιοκτήτης βγει ζημιωμένος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο χρόνος που μπορεί να διαθέσει ο νέος ιδιοκτήτης. Αν και δεν είναι απαραίτητο να δουλεύει περισσότερο από 8 ώρες την ημέρα, υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου θα πρέπει να είναι παρών τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα.

Σχεδόν όλες οι εταιρείες και ιδιαίτερα οι μεγάλες αλυσίδες παρέχουν κάποια γενική υποστήριξη στον νέο ιδιοκτήτη, π.χ. βοήθεια στον τομέα της προώθησης. Ωστόσο, δεν παρέχουν όλες οι εταιρείες τον ίδιο βαθμό υποστήριξης και καθοδήγησης. Προτού συνεργαστεί, λοιπόν, κάποιος με μια γνωστή αλυσίδα, καλό είναι να επικοινωνήσει με τα στελέχη της εταιρείας, για να διαπιστώσει σε ποιους τομείς προσφέρουν καθοδήγηση και υποστήριξη και σε ποιους τομείς θα πρέπει να δουλέψει μόνος του, χωρίς κάποια εξωτερική βοήθεια.

Ένας παράγοντας που δεν λαμβάνουν πολλοί ιδιοκτήτες franchise υπόψη είναι η μελλοντική κατάληξη της franchise επιχείρησής τους, και αυτό είναι λάθος. Έχει σκοπό π.χ. να τη δουλέψει 2-3 χρόνια ή αναλόγως της πορείας και των κερδών (ή ζημιών) που θα του φέρει; Έχει σκοπό να την αφήσει στα παιδιά του ή σε κάποιον συγγενή ή να την πουλήσει σε κάποια χρόνια σε άγνωστο; Το να έχει καθοριστεί η στρατηγική εξόδου του θα βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να κάνει μια πιο σωστή επιλογή όσον αφορά τον τομέα όπου θα δραστηριοποιηθεί, καθώς και την επίτευξη των στόχων του τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Η επιλογή του κατάλληλου τομέα

Υπάρχουν εκατοντάδες τομείς και ευκαιρίες franchise στην αγορά, από γνωστά εστιατόρια fast food μέχρι επισκευές ηλεκτρονικών συσκευών. Καθεμία από αυτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και περιθώριο κέρδους, το οποίο φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, αφού μερικές φορές η επικείμενη επιτυχία ή αποτυχία είναι απρόβλεπτη.

Πριν από την επιλογή, λοιπόν, του τομέα όπου θα δραστηριοποιηθεί κάποιος, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:

1. Επιλογή ενός τομέα που ταιριάζει με τα ταλέντα και τις ικανότητες του ιδιοκτήτη. Μπορεί να ακούγεται δεδομένο, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα να ασχοληθούν με κάποιον τομέα που δεν τους εκφράζει, αλλά είναι της μόδας και φαίνεται να είναι κερδοφόρος.

2. Τοπική έρευνα αγοράς. Η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί κάποιος μπορεί να του παρέχει κάποια γενικά στοιχεία αγοράς, αλλά θα πρέπει να κάνει και τη δική του εξειδικευμένη έρευνα σε τοπικό επίπεδο.

3. Επένδυση σε τομέα με χαμηλό ανταγωνισμό. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σημαντικός όταν κάποιος επιλέγει να ασχοληθεί με συγκεκριμένο τομέα, αφού είναι αυτός που είτε θα τον κάνει να ξεχωρίσει είτε θα τον βγάλει νοκ άουτ. Υπάρχουν πασίγνωστες παγκόσμιες αλυσίδες με όνομα και ιστορία, αλλά εάν υπάρχουν πολλοί άλλοι franchise ιδιοκτήτες στην περιοχή στον ίδιο τομέα, μάλλον δεν θα επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν κάποιοι τομείς που είναι σχεδόν σε κορεσμό σε πολλές περιοχές, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αυξημένη ζήτηση αλλά λίγη προσφορά.

4. Επένδυση σε επιχείρηση με χαμηλό κόστος. Πέρα από τα στοιχεία της αγοράς και τον ανταγωνισμό, είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να εστιάσει σε μια επιχείρηση franchise που δεν χρειάζεται υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και έχει υψηλά περιθώρια κέρδους, π.χ. μέχρι 30.000 αρχικό κόστος επένδυσης. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν λειτουργικά έξοδα και franchise fees που καταβάλλονται στη συνεργαζόμενη εταιρεία, οπότε καλό είναι ο νέος επιχειρηματίας να μη ρισκάρει πολλά αρχικά και καταλήξει με ζημιά παρά με κέρδος.