Πιο κοντά οι 120 δόσεις λόγω… εκλογών - Free Sunday
Πιο κοντά οι 120 δόσεις λόγω… εκλογών
Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πιο κοντά οι 120 δόσεις λόγω… εκλογών

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας σειρά παίρνουν οι ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, που έρχονται πιο κοντά, καθώς φαίνεται να εντάσσονται στις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ανέφερε χαμογελαστός: «Με τη δική μας κυβέρνηση προχωράνε τα πάντα».

Οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία είναι κινήσεις στις οποίες η κυβέρνηση αφενός έχει επενδύσει επικοινωνιακά, αφετέρου τις αναμένει για να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει τα δύο νομοσχέδια και θα τα θέσει υπόψη των δανειστών. Σκοπεύει να κινηθεί συναινετικά αλλά… γρήγορα, καθώς ο στόχος είναι και οι δύο ρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή μέσα στον Μάιο. Οι καθυστερήσεις δεν βοηθούν και οι συνέπειες θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, προτεραιότητα θα δοθεί στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα συνοδεύεται με κούρεμα οφειλής που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 70%, και προς τα τέλη Μαΐου θα ακολουθήσει η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα κατατεθεί τίποτα στη Βουλή πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Η ρύθμιση για τα ταμεία

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα καλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τους μη μισθωτούς όσο και τις επιχειρήσεις και θα προβλέπει μείωση έως και μηδενισμό των προσαυξήσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ.

Πιο αναλυτικά: Θα εντάσσονται όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019.

Καθώς δεν περιλαμβάνονται εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες. Η ρύθμιση θα δίνει την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους και οι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι, ενώ έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών προς τα ταμεία. Σημειώνεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.

Επίσης, στα χρέη που δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το 2002 έως και το 2016 σχεδιάζεται να γίνει επανυπολογισμός με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή θα κουρευτεί ακόμα και πάνω από 50%. Βασική προϋπόθεση για τον επανυπολογισμό είναι η συναίνεση του οφειλέτη, καθώς η μείωση της οφειλής οδηγεί και σε αντίστοιχο περιορισμό της μελλοντικής σύνταξης.

Οι προσαυξήσεις διαγράφονται έως και 85%, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των ταμείων, ενώ δεδομένου ότι ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ, για οφειλές από 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις.

Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, το οποίο ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στα 30 ευρώ.

Η ρύθμιση για την εφορία

Για τις οφειλές στην εφορία θα θεσπιστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα ορίζουν όχι μόνο το αν θα επέρχεται η ένταξη στη ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δόσεις ενδεχομένως να φτάνουν έως και τις 120, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ.

Παράλληλα, αν και θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, δεν προβλέπεται κούρεμα κύριας οφειλής.

Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Σημειώνεται ότι για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν θα πρέπει να έχει δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Δηλαδή να έχει πληρώσει ή να έχει ρυθμίσει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Είναι πιθανό από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.