Στο 1.9% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος - Free Sunday
Στο 1.9% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος

Στο 1.9% προβλέπει την ανάπτυξη για το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος

Στο 1,9% εκτιμά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2019, η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) η οποία στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ προέβλεπε ανάπτυξη 2,3% το 2019,.

Η αναθεώρηση οφείλεται στο ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η ανάπτυξη συγκρατήθηκε κάτω από το 2% πέρυσι (για την ακρίβεια ανήλθε στο 1,9%), ενώ τα πρώτα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας το τρέχον έτος δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%, ενώ η Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις της έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος.

Στην έκθεσή του ο Διοικητής της ΤΤΕ αναφέρει:

«Η αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος και οι περιορισμοί από την πλευρά της χρηματοδότησης επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις» και προσθέτει:

«Επιπρόσθετα, η υψηλή φορολόγηση τα τελευταία χρόνια, αν και ανέκοψε την ανοδική πορεία του δημόσιου χρέους, συγκρατεί την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, περιορίζει τη βελτίωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης και δημιουργεί φορολογική κόπωση, με συρρίκνωση της φορολογικής βάσης και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Οι παραπάνω παράγοντες αναμένεται να δράσουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 1,9% το 2019».