Τσακαλώτος: Το νομοσχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας, βοηθάει να «πρασινίσουν» τα «κόκκινα» δάνεια - Free Sunday
Τσακαλώτος: Το νομοσχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας, βοηθάει να «πρασινίσουν» τα «κόκκινα» δάνεια

Τσακαλώτος: Το νομοσχέδιο για την προστασία της α' κατοικίας, βοηθάει να «πρασινίσουν» τα «κόκκινα» δάνεια

«Το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι το γεγονός πως βοηθάει να "πρασινίσουν"τα "κόκκινα" δάνεια και έτσι ο κόσμος να μπορεί να τα ξεπληρώσει».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Πάτρας και στους δημοσιογράφους.

Όπως πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «εμείς θέλαμε να κάνουμε ένα νόμο που να είχε "ένα πόδι" στον παλαιό νόμο-πλαίσιο Κατσέλη - Σταθάκη και ένα νόμο που να είχε ένα άλλο "πόδι" το οποίο δημιουργούσε τη δυνατότητα στο κράτος να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπληρώσουν το χρέος τους».

«Και αυτό το κάναμε», όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «μοιράζοντας το κόστος, δηλαδή η κυβέρνηση δίνει κάποια λεφτά, ο δανειολήπτης μπαίνει σε ένα σύστημα που να μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος και οι τράπεζες κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους».

Άρα, συνέχισε, «όλοι κερδίζουν κάτι και όλοι χάνουν κάτι για να μπορούν να ξεπληρώσουν το χρέος, είναι δηλαδή μία πολιτική προσέγγιση επιστροφής στην κανονικότητα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, όταν στο τέλος της χρονιάς είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια», προσθέτοντας ότι «αυτό θα το επαναλάβουμε, αν υπάρχει υπεραπόδοση».

Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «ήταν μια επιτυχημένη στρατηγική ότι βγήκαμε στις αγορές και με πενταετές και δεκαετές ομόλογο, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα μας έλεγαν ότι απόδειξη πως δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια, είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Επίσης, ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να έχεις μία σταθερή πρόσβαση στις αγορές, πόσο μάλλον αν είναι το ομόλογο δεκαετές, το οποίο είναι ο ορισμός της κανονικότητας».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «αν οι αγορές είναι έτοιμες να δανείσουν για 10 χρόνια, σημαίνει ότι εμπιστεύονται σε βάθος χρόνου». Αυτό συμπλήρωσε, «μας δίνει μία ελάφρυνση, ενώ παράλληλα σημαίνει ότι και τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα και για το κράτος και για τις επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας έτσι μία επιστροφή στην κανονικότητα».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλήσει απόψε στις 7:00 σε εκδήλωση που οργανώνει στην Πάτρα η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, με θέμα «Οικονομία και κοινωνία μετά τα μνημόνια».