«Μυστήριο» με τις συντάξεις - Free Sunday
«Μυστήριο» με τις συντάξεις
Καταγγελίες ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε τεχνητή απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ώστε να ωραιοποιήσει τα μεγέθη του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια να αποκρούσει οποιεσδήποτε ενστάσεις των θεσμών.

«Μυστήριο» με τις συντάξεις

Αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση περί αλλοίωσης του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου του ΕΦΚΑ και διαγραφή χιλιάδων αιτήσεων συνταξιοδότησης από το σύστημα. Τι καταγγέλλει στην ουσία; Ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε τεχνητή απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ώστε να ωραιοποιήσει τα μεγέθη του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια να αποκρούσει οποιεσδήποτε ενστάσεις των θεσμών.

Και όλα αυτά όταν οι θεσμοί ασκούν πιέσεις στο υπουργείο Εργασίας να πετύχει την επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων προκειμένου να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους, και μάλιστα χρηματοδοτώντας τα. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στον ΕΦΚΑ προχώρησαν στη μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού αιτήσεων σε αρχεία που δεν φαίνονταν από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η πλειονότητα των αιτήσεων αυτών αφορούσε υποθέσεις που κρίθηκε ότι δεν συνιστούσαν συνταξιοδοτικό αίτημα, αλλά και αιτήσεις συνταξιοδότησης ελεύθερων επαγγελματιών με σημαντικά χρέη –άνω των 20.000 ευρώ–, καθώς και διεθνείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως και αιτήσεις μισθωτών, με σημαντικές ελλείψεις απαιτούμενων εγγράφων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εμφανίζονταν προς τους εκπροσώπους των δανειστών ως εκκρεμείς.

Από την πλευρά του, λοιπόν, με επείγουσα ερώτησή του προς το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Βρούτσης ζητά απαντήσεις αφενός για τον ακριβή αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που τέθηκαν τελικά στο αρχείο, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο επίσημος αριθμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ, αφετέρου για το αν υπήρξαν παρεμβάσεις και από ποιους στον ηλεκτρονικό κωδικό των αρμόδιων υπαλλήλων προκειμένου να τεθούν οι αιτήσεις αυτές στο αρχείο.

Στο… αρχείο οι αιτήσεις

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ και πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την περίοδο 2017-2018 έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, του συστήματος δηλαδή όπου περνούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, και κάποιοι αφαίρεσαν αυθαίρετα κάποιες από αυτές.

Ο πρώην υπουργός εκτιμά μάλιστα ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ ήταν να παρουσιάσουν μικρότερο αριθμό εκκρεμών συντάξεων στην τρόικα. Παράλληλα, αφήνεται να εννοηθεί ότι η όποια μεθόδευση είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του πλεονάσματος στο Ταμείο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επείγουσα ερώτησή του προς το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες αποκρύπτεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες αναιτιολόγητα μπαίνουν στο αρχείο έπειτα από παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα του πρωτοκόλλου.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό και αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως απαιτείται παρέμβαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να εξακριβωθεί μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος ο αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων που προέβησαν σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.

Πάντως, τις καταγγελίες αυτές επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Αντώνης Νικολόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η αποκάλυψη της παρέμβασης που έχει γίνει «κεντρικά» έγινε μετά από καταγγελίες εργαζομένων στο ΙΚΑ που έγιναν δέκτες παραπόνων από πολίτες οι φάκελοι των οποίων εμφανίζονταν στο σύστημα ως κλεισμένοι (είχε, δηλαδή, εκδοθεί η απόφαση για συνταξιοδότησή τους) αλλά στην πραγματικότητα είχαν μεταφερθεί σε ένα αδρανές περιβάλλον προκειμένου να μην εμφανίζονται ως εκκρεμείς.

«Υποθέσεις εκκρεμείς που είχαν κάποιο έλλειμμα ως προς τα δικαιολογητικά ή στα στοιχεία έφυγαν από το περιβάλλον των εκκρεμοτήτων και πήγαν σε ένα αδρανές περιβάλλον σαν να μη φαίνεται και να μην παρουσιάζεται ως εκκρεμότητα. Όταν ο ασφαλισμένος προσκόμιζε το δικαιολογητικό που έλειπε, τότε η αίτηση εμφανιζόταν ξανά και πήγαινε στις αιτήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα» εξήγησε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Νικολόπουλος.

Η παραδοχή της κυβέρνησης

Από την πλευρά της, βέβαια, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, απορρίπτει τα περί αλλοίωσης του πρωτοκόλλου, υποστηρίζοντας ότι «καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί. Τεχνικά δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είτε διεκπεραιώνονται με την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων είτε απορρίπτονται επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ωστόσο, παραδέχεται ότι υπάρχουν κάποιες αιτήσεις που «η επεξεργασία τους βρίσκεται σε αναστολή επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία και ζητούνται από τους ασφαλισμένους».

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 50.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται περίπου 20.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου και 25.000 αιτήσεις που αφορούν «ανελαστικές περιπτώσεις». Στις δεύτερες, υποτίθεται, η υπαιτιότητα αφορά στον δικαιούχο (ελλιπή δικαιολογητικά κ.λπ.), όπου όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η προσκόμιση των δικαιολογητικών καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων μεταξύ υπηρεσιών (πρώην ταμείων) του ίδιου του ΕΦΚΑ. Όσο για τα υπόλοιπα αιτήματα (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κ.λπ.), είναι, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, εκατοντάδες χιλιάδες!