Αισιοδοξία Ντομπρόβσκις για ανάπτυξη-πλεόνασμα - Free Sunday
Αισιοδοξία Ντομπρόβσκις για ανάπτυξη-πλεόνασμα

Αισιοδοξία Ντομπρόβσκις για ανάπτυξη-πλεόνασμα

"Η ελληνική οικονομία έχει ήδη επανέλθει στην ανάπτυξη, ανά τρίμηνο μιλώντας. Βεβαίως στο σύνολο του έτους αναμένουμε ένα 0,3% ύφεση, αλλά και μια οικονομική αύξηση 2,7% και ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος, επομένως η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη" τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.   

Συνεχίζοντας ο κ.Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι "για τα δημοσιονομικά, γνωρίζουμε ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν τεθεί με έναν τρόπο διαρθρωμένο, αλλά αναμένουμε ότι ήδη φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι κάτω από το 3%, θα είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, και θα συνεχίσει να μειώνεται, στο 1% του χρόνου. Όσον αφορά δε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, είναι 1,75% του ΑΕΠ και θεωρούμε ότι είναι απολύτως επιτεύξιμος".

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για το χρέος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε: "Είναι κάτι που είχαμε αναφέρει ήδη στο Eurogroup του Μαΐου -τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα- και με βάση αυτά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε. Οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Βεβαίως, δεν είμαστε εμείς οι πιστωτές της Ελλάδας, είναι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η Κομισιόν θα παίξει τον ρόλο της για να διευκολύνει αυτήν τη συμφωνία".

Ο κ.Παπαδημούλης νωρίτερα είχε ζητήσει από τον κ. Ντομπρόβσκις να του απαντήσει στο "ποιες είναι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις σας για το 2017 και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά".

Επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στις δηλώσεις του Επιτρόπου Οκονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος προχθές επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία και εφικτή μια ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και μια συμφωνία για το χρέος, όπως έχει περιγραφεί τον Μάιο του 2016 με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ και με απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέσα στο 2016. Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις ο κ.Παπαδημούλης ζήτησε να μάθει από τον κ.Ντομπρόβσκις αν συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση και αν εργάζεται η Κομισιόν προς αυτήν την κατεύθυνση.