Έρχεται η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία - Free Sunday
Έρχεται η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Έρχεται η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η κατάθεση της ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, που, όπως όλα δείχνουν, θα προηγηθεί της αντίστοιχης ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία, που θα έχει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Θα απευθύνεται κυρίως στους οφειλέτες που αποκλείστηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με στόχο την «εκκαθάριση» του μητρώου οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Βάσει του σχεδιασμού, η ρύθμιση θα αφορά τόσο τους επιχειρηματίες-εργοδότες με χρέη προς το πρώην ΙΚΑ, που αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, όσο και, κυρίως, τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, ύψους 16 δισ. ευρώ. Αυτούς αφορά άλλωστε και η διαδικασία του επανυπολογισμού των οφειλών, που οδηγεί ακόμη και σε σημαντικό «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Μάλιστα, η πρόβλεψη αυτή «πέρασε» χωρίς έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, καθώς εκτιμήθηκε ότι η μείωση των εισφορών θα επηρεάσει και το ύψος της μελλοντικής σύνταξης. Μεταξύ αυτών, άλλωστε, βρίσκονται και οι περίπου 70.000 μη μισθωτοί που ενώ πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι στη ρύθμιση θα μπορεί να ενταχθεί η πλειοψηφία των οφειλετών, αρκεί να έχουν καταβάλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από τις αρχές του 2019. Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως αν είναι ενεργοί ή όχι, δηλαδή εάν έχουν κλείσει την επιχείρησή τους ή όχι.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πετρόπουλο, δεν θα υπάρχει όριο στις οφειλές που μπορεί να έχει κάποιος που έχει κλείσει την επιχείρησή του. Ακόμη, σε ρύθμιση οφειλών με «κούρεμα» στις προσαυξήσεις θα τεθούν και οι οφειλές των επιχειρήσεων για μη καταβολή των εισφορών των εργαζομένων. Η ένταξη στη ρύθμιση θα θέτει σε αναστολή τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ και θα απελευθερώνονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση.

Τι θα προβλέπεται

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά οφειλές των επιχειρήσεων προς το πρώην ΙΚΑ ύψους 18,2 δισ. ευρώ, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με επανυπολογισμό. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (πρ. ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ) θα προβλέπονται:

1. Δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών, αλλά θα αφορά μόνο την περίοδο 2002-2016 και εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε «κούρεμα» της αρχικής οφειλής για τη συντριπτική πλειονότητα όσων επιλέξουν τον επανυπολογισμό. Θα υπάρχει βέβαια και σημαντική μείωση της μελλοντικής σύνταξης, που υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

2. Μείωση των προσαυξήσεων κατά 85%. Η μείωση αφορά και τα χρέη της περιόδου 2002-2016.

3. Ρύθμιση της εναπομείνασας οφειλής σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση 50 ευρώ τον μήνα. Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.

Όσον αφορά τους εργοδότες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει την εφάπαξ αποπληρωμή, η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα ανέρχεται στο 100%. Και σε αυτή την περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ, με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ πρόκειται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Οι οφειλές σε εφορία

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή και της ρύθμισης για τις οφειλές σε εφορία δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν υπαχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο τέλος του 2018 μόλις το 3,5% των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία τελούσε σε καθεστώς ρύθμισης. Πριν από δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,4%. Δηλαδή, από το ούτως ή άλλως χαμηλό ποσό των 5 δισ. που είχε ρυθμιστεί μέχρι και το τέλος του 2016, φτάσαμε στα 3,7 δισ. μέσα σε μία διετία, ενώ η πτωτική τάση συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του 2019, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη νέα ρύθμιση.

Όσον αφορά τη ρύθμιση που σχεδιάζεται, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο είναι πιο… αυστηρό σε σχέση με τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν μόνον όσοι έχουν πραγματικό οικονομικό πρόβλημα. Το να µην έχει οριζόντιο και τυφλό χαρακτήρα η ρύθμιση για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση είναι ένας σημαντικός όρος που έχουν θέσει οι θεσμοί, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τη θέσπισή της. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση δεν θα απευθύνεται σε όλους τους οφειλέτες, αλλά µόνο σε αυτούς που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης θα είναι:

• Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αντίστοιχα με αυτά του νέου πλαισίου της πρώτης κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν 12.500 ευρώ για τον άγαμο, 21.000 ευρώ για τον έγγαμο, 26.000 ευρώ για τον έγγαμο µε ένα παιδί, 31.000 για τον έγγαμο µε δύο παιδιά και 36.000 ευρώ για τον έγγαμο µε τρία ή περισσότερα παιδιά. Επίσης, θα πρέπει ο φορολογούμενος να µην έχει συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

• Η αξία των καταθέσεων, μετοχών κ.λπ. δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ή τα 15.000 ευρώ, αναλόγως της οφειλής.

• Στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

• Οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φτάνουν μέχρι και τις 120 δόσεις, με την ελάχιστη να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 25-50 ευρώ.