Ο Τραμπ ανεβάζει τα επιτόκια, οι δεσμεύσεις Ντραγκι δεν αρκούν, κοντά στο 7% το ελληνικό - Free Sunday
Ο Τραμπ ανεβάζει τα επιτόκια, οι δεσμεύσεις Ντραγκι δεν αρκούν, κοντά στο 7% το ελληνικό

Ο Τραμπ ανεβάζει τα επιτόκια, οι δεσμεύσεις Ντραγκι δεν αρκούν, κοντά στο 7% το ελληνικό

Ανοδική πορεία συνεχίζει να έχει το κόστος του δανεισμού για τις ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ξεφορτώνονται τα κρατικά ομόλογα στον αντίκτυπο της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων της Ευρώπης δεν κατάφεραν να ανατρέψουν οι δεσμεύσεις του Μάριο Ντράγκι για την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και πέραν του Μαρτίου του 2017 κι έτσι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 0,314%, ενώ τα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι στη χειρότερη φάση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Το 10ετές βρετανικό ομολόγου ανέβηκε στο 1,48%, το υψηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 10ετές ισπανικό στο 1,66% στη χειρότερη επίδοση από τα μέσα του 2015, και το πορτογαλικό 3,8%, το υψηλότερο των τελευταίων 9 μηνών.

Σημειώνεται ότι το sell-off πυροδοτήθηκε από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα όμως, το ελληνικό δεκαετές βρίσκεται στο 7,148%, ελάχιστα πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7% όπου βρέθηκε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου.

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποδίδεται στις συγκεκριμένες αναφορές στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που κάνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Τόμας Βίζερ και οι πληροφορίες για μέτρα 65 δισ. ευρώ από τον ESM.

Οι κινήσεις αυτές έχουν δώσει νέα ώθηση στο επενδυτικό κλίμα και μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν ότι η 10ετία δεν απέχει πολύ.