Handelsblatt: Αυξήθηκε κι άλλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας - Free Sunday
Handelsblatt: Αυξήθηκε κι άλλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Handelsblatt: Αυξήθηκε κι άλλο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

Μπορεί το δημόσιο χρέος των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών να μειώθηκε τον περασμένο χρόνο, αλλά στην Ελλάδα και την Ιταλία, τα «δύο προβληματικά παιδιά» της ευρωζώνης αυξήθηκε, όπως σημειώνει η Handelsblatt.

Το χρέος έναντι του ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κι άλλο τον περασμένο χρόνο στο 181,1%, από 176,2% το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat κι όπως αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη: «Η αύξηση αυτή του δημοσίου χρέους οφείλεται κυρίως στα περαιτέρω δάνεια των ευρωεταίρων προς τη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η ελληνική οικονομία επανήλθε τα περισσότερα τρίμηνα στο δρόμο της ανάπτυξης κι η κυβέρνηση στην Αθήνα προτίθεται να ξοφλήσει πρόωρα δάνεια δισεκατομμυρίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στην Ιταλία που κυβερνάται από λαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές από 131,4% έναντι του ΑΕΠ στο 132,2%. Όπως σημειώνει η Handelsblatt, «η κυβέρνηση στη Ρώμη θέλει να δώσει ώθηση στην χρόνια ασθενή ιταλική οικονομία αυξάνοντας τις δαπάνες, αλλά βρίσκεται σε κόντρα γι’ αυτό το λόγο με την Κομισιόν. Στις χρηματαγορές εκφράζονται εν μέρει φόβοι για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρώπη που θα πυροδοτηθεί από την Ιταλία, καθώς οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν χρέος 60% έναντι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος».