Στα 93 ευρώ το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι - Free Sunday
Στα 93 ευρώ το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι
Στα οπωροκηπευτικά προϊόντα καταγράφεται μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%, η οποία αποδίδεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%).

Στα 93 ευρώ το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι διαμορφώνεται το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που εκτιμά ότι η ραγδαία άνοδος της τιμής των οπωροκηπευτικών, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών, αντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες, σε σχέση με πέρυσι, τιμές των κρεατικών.

Από την έρευνα της Συνομοσπονδίας προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93 ευρώ έναντι 92,7 ευρώ το 2018, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%.

Ειδικότερα, βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6%) απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Στα οπωροκηπευτικά προϊόντα καταγράφεται μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%, η οποία αποδίδεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα και πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

Όσον αφορά τα προϊόντα σούπερ μάρκετ που πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να σημειώνονται αξιόλογες ανοδικές ή πτωτικές μεταβολές.

Φθηνότερα τα σούπερ μάρκετ

Πάντως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει λιγότερο για όσους κάνουν τα ψώνια τους σε καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, το κόστος θα διαμορφωθεί στα 53,82 ευρώ έναντι 55,74 ευρώ που ήταν το 2018.

Η διαμόρφωση αυτής της τιμής του μέσου καλαθιού είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο προϊοντικών ομάδων:

1) Προϊόντα με πολλές και έντονες προωθητικές ενέργειες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, όπως το βούτυρο κατά 11%, η μουστάρδα κατά 11% και το συσκευασμένο τσουρέκι κατά 19% (λόγω και αρκετών νέων κωδικών προϊόντων που καταγράφονται φέτος).

2) Τα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην τιμή, οι πατάτες κατά 58%, οι ντομάτες κατά 33% και τα μαρούλια κατά 14%, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αρνητικών καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες την ίδια περίοδο του 2018, οπότε και παρουσίασαν μεγάλη μείωση στις τιμές τους.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στις ίδιες τιμές με το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας ελάχιστες διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να είναι κατά 0,09 ευρώ αυξημένη (+1%) το 2019 σε σχέση με το 2018, στα 5,99 ευρώ έναντι 5,90 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή του κατσικιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 3% το 2019 σε σχέση με το 2018, στα 6,57 ευρώ ανά κιλό κατά μέσο όρο έναντι 6,75 ευρώ.

Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το 2019 οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος, το οποίο εκτιμάται περίπου σε 35%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κ.λπ., η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχικών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 12,5% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.

Το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών αλλά και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών.

Προσοχή

Πάντως, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συνιστά αγορές τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι μόνο από ελεγχόμενους χώρους, όπως καταστήματα λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ, κεντρικές αγορές, λαϊκές αγορές κ.ά., επισημαίνοντας ότι έτσι διασφαλίζεται ότι αυτά είναι ελεγμένα.

«Η επιχείρηση που διαθέτει τρόφιμα πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν τις συνθήκες συντήρησης των τροφίμων, την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού, των εργαλείων, καθώς και την κατάλληλη επισήμανσή τους» αναφέρει το ΚΕΠΚΑ. Παράλληλα, συνιστά κατανάλωση με μέτρο: τα ειδικά εδέσματα που καταναλώνονται τις ημέρες του εορτασμού, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και χοληστερίνη (π.χ. 100 γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες και 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας χοληστερίνης).