WSJ: O ESM θα προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους κατά 21,8% - Free Sunday
WSJ: O ESM θα προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους κατά 21,8%

WSJ: O ESM θα προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους κατά 21,8%

Μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υπολογίζεται ότι μπορούν να μειώσουν το ύψος του κατά περισσότερες από είκοσι μονάδες έως το 2060 έχει ετοιμάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται η «Wall Street Journal». 

Το δημοσίευμα της WSJ προκάλεσε πτώση στο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου. Έτσι από το 8,7% που ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου και 6,9% στις 29 Οκτωβρίου, σήμερα έπεσε στο 6,5%.

Οι προτάσεις του ESM περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης και «πάγωμα» κάποιων επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός από τον κίνδυνο μελλοντικών αυξήσεων στους τόκους.

Το σωρευτικό αποτέλεσμα των μέτρων θα είναι η μείωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ κατά 21,8 μονάδες έως το 2060, αν και ο μηχανισμός διάσωσης προειδοποιεί ότι η αποτελεσματικότητά των παρεμβάσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.

Εάν εγκριθούν, τα σχέδια του ESM θα εφαρμοστούν άμεσα και έως το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018. 

Εκπρόσωπος του ESM, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, διευκρίνισε ότι το σχετικό έγγραφο, το οποίο αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα εξεταστεί και το σχετικό ζήτημα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία - σύμφωνα με τον ESM - θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε δεύτερη φάση, ο ESM προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη - από 28,3 έτη σήμερα - ενώ ένα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.

Ο Εκπρόσωπος του ESM ανέφερε στην WSJ ότι ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζει την πεποίθηση ότι οι προτάσεις θα τύχουν της ευρείας στήριξης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πηγές του ESM καθιστούν σαφές ότι ο ακριβής αντίκτυπος των συγκεκριμένων μέτρων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.