ESM: «Ναι» στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - Free Sunday
ESM: «Ναι» στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

ESM: «Ναι» στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού όφελους πάνω από 970 εκατ. ευρώ τέθηκε και τυπικά σε ισχύ σήμερα μετά από σχετική απόφαση των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης (EFSF και ESM).

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα τα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος.

Μεταξύ αυτών όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχαν πληρωθεί σε τόκους την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018.

Επιπλέον για το διάστημα από 17 Ιουνίου 2018 έως 17 Ιουνίου 2019 μειώνεται στο 0% από το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για δάνεια του EFSF.

Με τη μείωση αυτή εξοικονομούνται 226 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις ανέρχεται σε 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ESM αναλαμβάνει την μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη, που είχαν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από την κατοχή ελληνικών ομολόγων.

Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί ήδη από τις 26 Απριλίου από το Euroworking Group.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του EFSF/ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι «η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της».

O ίδιος επανέλαβε ότι το όφελος ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν αποτελεί νέο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά μεταφορά κεφαλαίων. 

πηγή: Καθημερινή