ΕΚΤ: Παράταση του QE έως το Δεκέμβριο του 2017 - Free Sunday
ΕΚΤ: Παράταση του QE έως το Δεκέμβριο του 2017

ΕΚΤ: Παράταση του QE έως το Δεκέμβριο του 2017

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως το Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 το μηνιαίο όριο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει στα 80 δισ.ευρώ. 

Πριν την απόφαση υπήρχαν δυο σενάρια: Το πρώτο προέβλεπε την επέκταση του προγράμματος αγορών ομολόγων κατά ένα εξάμηνο, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017 με τον σημερινό ύψους 80 δισ. ευρώ ρυθμό μηνιαίων αγορών ομολόγων, ή κατά ένα εννεάμηνο, έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2017, με μηνιαίο ρυθμό αγορών στα 60 δισ. ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση η  ΕΚΤ θα αγόραζε επιπλέον 480 δισ. ευρώ και στη δεύτερη 540 δις. ευρώ.

Παρότι η ΕΚΤ επέλεξε το δεύτερο, η διαφορά τους δεν κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική,καθώς θα οδηγήσει τις συνολικές αγορές, από τον Μάρτιο του 2015, που άρχισε το πρόγραμμα στα 2,2-2,4 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times και της Wall Street Journal, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των κριτηρίων της για την αγορά των ομολόγων, καθώς έχει περιορισθεί η δεξαμενή των επιλέξιμων για αγορά τίτλων με τα σημερινά κριτήρια.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές ενδέχεται να εκλάβουν μία μείωση του μηναίου ορίου αγορών ως αρχή μίας σταδιακής κατάργησης του QE, που όταν το έκανε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) οδήγησε σε αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων.