Στο… περίμενε περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι - Free Sunday
Στο… περίμενε περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι
Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε στο Ζάππειο τη 13η σύνταξη, χιλιάδες δικαιούχοι περίμεναν στην ουρά για την καταβολή της σύνταξης.

Στο… περίμενε περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι

Σε ρεσιτάλ προεκλογικών παροχών έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να «μοιράζει» και 13η σύνταξη, τη στιγμή που περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι είναι σε… αναμονή για την έγκριση της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου για συντάξεις και εφάπαξ παροχές προσεγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς εισόδημα ακόμη και για χρόνια, εξαιτίας μιας σειράς από χρόνιες παθογένειες του συστήματος, καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες της διοίκησης, αδυναμία ορθού σχεδιασμού από την πολιτική ηγεσία και βεβαίως αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Μόνο στον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικής και Ανάπτυξης του φορέα με ημερομηνία 5/4/2019, οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων την 31η Μαρτίου 2019 ήταν 97.337. Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι εκκρεμότητες του Δημοσίου (πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, ξεπερνούν τις 25.000. Στο ΕΤΕΑΕΠ, όπως προκύπτει από την εισήγηση του ΕΦΚΑ για την παράταση της λειτουργίας των κλιμακίων επίσπευσης στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του 2019, εκκρεμούν τουλάχιστον 96.042 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μόνο στον τομέα των εφάπαξ, όπου σχεδιάζεται η προπληρωμή του 80% για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμοτήτων, σε αναμονή βρίσκονται σχεδόν 25.000 αιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εργασίας, αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, εκτιμά πως οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 250.000. Μάλιστα, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι έπειτα από δύο χρόνια συνεχών «δεσμεύσεων» ότι θα «μηδενίσει» τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ώστε οι νέες συντάξεις να εκδίδονται πλέον μέσα σε τρεις μήνες, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: αφενός να διαιωνίζει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και αφετέρου να μη γνωρίζει κανένας πλέον τον ακριβή αριθμό των συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Παράλληλα, η ΝΔ εκτιμά πως ένας από τους βασικούς λόγους που η ηγεσία του υπουργείου εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού ύψους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι η πρόθεση να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Η «απάντηση» του υπουργείου

Στον αντίποδα, βέβαια, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με περίπου 400.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) και έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, έπειτα από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 31/3/2019 κατέβαλε 846.636 κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ, και μείωσε τον όγκο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 72%. Παράλληλα, οδήγησε τον ΕΦΚΑ στην επίτευξη πλεονάσματος 777 εκατ. ευρώ το 2017 και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2018.

Εν αναμονή… λογισμικού

Την αδυναμία των τμημάτων απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ να προχωρήσουν στη διεκπεραίωση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων, συγκεκριμένων ειδικών κατηγοριών, επειδή απλά δεν έχει ακόμα παραδοθεί από την ψήφιση του γνωστού νόμου Κατρούγκαλου το αναγκαίο λογισμικό, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο α΄ αντιπρόεδρος Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ, Αντώνης Νικολόπουλος, επισήμανε πρόσφατα ότι αυτό φέρνει σε απόγνωση όχι μόνο τους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησής τους αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, που έχουν γίνει τα εξιλαστήρια θύματα, πάνω στα οποία ξεσπούν την αγανάκτησή τους χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Οι υποσχέσεις

Και με φόντο αυτές τις τριτοκοσμικές καταστάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παροχή μόνιμης 13ης σύνταξης, ένα μέτρο συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, το τελικό ποσό θα εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης, με στόχο να ευνοηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το ποσό της 13ης σύνταξης θα διαμορφωθεί ως εξής:

• Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης.

• Για συντάξεις από 501 έως 600 ευρώ, στο 70% της σύνταξης.

• Για συντάξεις από 601 έως 1.000 ευρώ, στο 50% της σύνταξης.

• Για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα αντιστοιχεί στο 30% της σύνταξης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι για το 2019 το μέτρο θα νομοθετηθεί άμεσα και η 13η σύνταξη θα καταβληθεί εντός του μήνα, ενώ συμπλήρωσε ότι ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε «η 13η σύνταξη να καταβάλλεται περίπου τέτοια περίοδο».

Ανατροπή στις ημερομηνίες

Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από διάταξη του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Ειδικότερα, για τους μισθωτούς του ΕΦΚΑ οι συντάξεις θα πληρώνονται όπως γίνεται μέχρι σήμερα, την προτελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ οι συντάξεις θα καταβάλλονται, αντί για την πρώτη εργάσιμη του μήνα που είναι σήμερα, την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Πρακτικά, δηλαδή, για τη σύνταξη Ιουλίου θα πληρωθούν στις 27 Ιουνίου αντί για την 1η Ιουλίου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, θα καταβάλλονται με τις νέες ρυθμίσεις την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα αντί για τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Οι συντάξεις Ιουνίου

Από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως την Τρίτη 4 Ιουνίου θα γίνουν οι πληρωμές των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, Δημόσιο, ΙΚΑ και ΝΑΤ θα καταβάλουν τις συντάξεις του Ιουνίου στις 30/5/2019, ενώ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ στις 3/6/2019.

Τα υπόλοιπα ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις Ιουνίου στις 30/5/2019, ενώ το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις Ιουνίου στις 4/6/2019.