Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του επιδόματος για τους συνταξιούχους - Free Sunday
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του επιδόματος για τους συνταξιούχους
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η χρονική συγκυρία στην οποία καταβάλλεται η λεγόμενη 13η σύνταξη, μόλις έξι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του επιδόματος για τους συνταξιούχους

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, τη Δευτέρα, θα καταβληθεί στους συνταξιούχους η λεγόμενη 13η σύνταξη –η οποία είναι ένα επίδομα και όχι 13η σύνταξη–, ακόμα μία προεκλογική παροχή της κυβέρνησης με στόχο να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ, που συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις παρά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο. Και η αλήθεια είναι ότι εάν το επίδομα για τους συνταξιούχους αποφασιζόταν λίγο νωρίτερα και δεν μύριζε από χιλιόμετρα μακριά «προεκλογική παροχή», δεν θα μπορούσε κανείς να προσάψει τίποτα κακό στην κυβέρνηση, ούτε το ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα πρόκειται για… ψίχουλα, δεδομένων και των τεράστιων απωλειών που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι λόγω των μνημονίων και του νόμου Κατρούγκαλου. Γιατί αυτή την περίοδο ακόμα και τα «ψίχουλα» μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα νοικοκυριό.

Μόνο τυχαία όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί η χρονική συγκυρία στην οποία καταβάλλεται το συγκεκριμένο επίδομα, μόλις έξι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων πάντα αποτελούσε ένα πολύ καλό δείγμα των προθέσεων των ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Όπως σε όλες τις παροχές –πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη, που περιλαμβάνει κλιμακωτά κριτήρια–, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Μάλιστα, το γεγονός ότι η «13η σύνταξη» θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα του δικαιούχου που προέρχεται από κύριες συντάξεις, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για συντάξεις από ίδιο δικαίωμα ή όχι, δίνει στην παροχή χαρακτηριστικά προνοιακού επιδόματος, ενώ αλλοιώνεται περαιτέρω η σχέση εισφορών-παροχών.

Όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), περίπου 400.000 συνταξιούχοι αδικούνται, διότι παίρνουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις και με βάση τον νόμο το ποσό του επιδόματος αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτών κύριων συντάξεων που λαμβάνουν (δηλαδή, ενώ παίρνουν δύο διαφορετικές κύριες συντάξεις, θα πάρουν ένα ψαλιδισμένο επίδομα ως «13η σύνταξη»). Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έχει σύνταξη γήρατος 750 ευρώ και μεικτή σύνταξη χηρείας από τον ΕΦΚΑ 450 ευρώ θα λαμβάνει επιπλέον ως επίδομα το 30% του αθροίσματος των 1.200 ευρώ, συνεπώς 360 ευρώ μεικτά, ενώ η κάθε σύνταξη θα έπρεπε να υπολογιστεί ξεχωριστά. Η διαφορά σε βάρος του συνταξιούχου εδώ ανέρχεται στα -465 ευρώ. Δηλαδή 750 + 450 = 1.200 ευρώ. Το 30% του συνόλου ανέρχεται στα 360 ευρώ, ενώ θα έπαιρνε 375 ευρώ μεικτά για τα 750 ευρώ και 450 ευρώ μεικτά για τη σύνταξη χηρείας. Άρα το ποσό που θα λάμβανε θα ήταν 825 ευρώ. Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει νέο κύμα άσκησης αγωγών για το θέμα από τους συνταξιούχους που αδικούνται.

Άλλωστε η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δημιουργεί κι άλλες στρεβλώσεις, κυρίως μεταξύ συνταξιούχων που βρίσκονται κοντά στα εισοδηματικά όρια κάθε κατηγορίας. Για παράδειγμα, ενώ συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 500 ευρώ θα λάβει επίδομα ίσο με την κύρια σύνταξή του, ήτοι 500 ευρώ, κάποιος που ξεπερνά το όριο κατά μόλις 10 ευρώ, δηλαδή λαμβάνει σύνταξη της τάξης των 510 ευρώ, θα λάβει το 70% ως επίδομα, δηλαδή 357 ευρώ μεικτά. Αντίστοιχα, για κύρια σύνταξη 600 ευρώ το επίδομα είναι 420 ευρώ, ενώ για κύρια σύνταξη 610 ευρώ περιορίζεται στα 305 ευρώ.

Παράλληλα, το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 500 ευρώ) θα εισπράξουν μεν μία ολόκληρη σύνταξη, ωστόσο έχασαν ολόκληρο το ΕΚΑΣ, που σημαίνει ότι οι απώλειες που έχουν είναι πολλαπλάσιες.

Οι δικαιούχοι

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι δικαιούχοι συνταξιούχοι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια, καθώς σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

• 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης. Θα λάβουν τώρα επίδομα με βάση το ποσό της προσωρινής. Όταν δικαιωθούν, την οριστική τους σύνταξη θα ακολουθήσει η διαφορά του ποσού της λεγόμενης 13ης σύνταξης, ώστε να εισπράξουν αναδρομικά το υπόλοιπο ποσό.

• 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα θα λάβουν 13η σύνταξη. Επειδή όλοι λαμβάνουν ποσά έως 360 ευρώ, θα λαμβάνουν πλέον μόνιμη 13η σύνταξη στο 100%.

• 800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ. Θα λαμβάνουν μία επιπλέον πλήρη σύνταξη, δηλαδή στο 100% αυτής.

• 350.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 501-600 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 70% της σύνταξής τους.

• 600.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας 601-1.000 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 50% της σύνταξής τους.

• 772.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας πάνω από 1.001 ευρώ. Θα λαμβάνουν επιπλέον ποσό στο 30% της σύνταξής τους.

Σημειώνεται πως όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν από την 1η Μαΐου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά το επίδομα που δικαιούνται.