Reuters: Η ήττα του Τσίπρα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας - Free Sunday
Reuters: Η ήττα του Τσίπρα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας

Reuters: Η ήττα του Τσίπρα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας

Η ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές μπορεί να είναι κέρδος για την οικονομία της χώρας, σχολιάζει σε άρθρο του το Reuters, εξηγώντας ότι αναγκάστηκε να πάει σε εθνικές εκλογές ενώ αν παρέμενε στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο θα μεγάλωνε ο κίνδυνος για περισσότερα πολιτικά σφάλματα. 

Ειδικότερα, τo άρθρο επισημαίνει ότι το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες το κόμμα του είναι πιθανό να χάσει από τη Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας όμως ότι αν περίμενε λίγους μήνες ακόμη θα είχε μικρή διαφορά μάλλον στο αποτέλεσμα, αλλά θα είχε αυξήσει τον κίνδυνο για περισσότερα πολιτικά σφάλματα.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα του Reuters σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σειρά μέτρων με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους, καθώς μόνο εντός του Μαΐου οι βουλευτές του ενέκριναν μείωση του ΦΠΑ, παροχή συντάξεων σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και χαμηλότερες τιμές σε ηλεκτρική ενέργεια και αέριο.

Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο και ίσως πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο φέτος, εκτιμά η αρθρογράφος Swaha Pattanaik, ωστόσο τονίζει ότι οι παροχές συνοδεύονται επίσης και από στασιμότητα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Ως εκ τούτου, οι πρόωρες εκλογές θα βάλουν τέλος στην έκταση κατά την οποία η πολιτική της Αθήνας απομακρύνεται από την πορεία που είχε υποσχεθεί να ακολουθήσει, σημειώνει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η φιλική προς τις επιχειρήσεις πλατφόρμα του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξηγεί γιατί οι τιμές των ελληνικών ομολόγων και το χρηματιστήριο ενισχύονται από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές.

Κλείνοντας ωστόσο, το άρθρο του Reuters Breakingviews επισημαίνει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ίσως δεν έχει παρά μόνο μια μικρή περίοδο χάριτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί και οι εμπορικές εντάσεις είναι κακά νέα για μια χώρα που θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές της και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Αλλά για τους επενδυτές, αυτά είναι προβλήματα με τα οποία θα ασχοληθούν αργότερα, καταλήγει.