Θερμή υποδοχή από αγορές σε ΝΔ - Free Sunday
Θερμή υποδοχή από αγορές σε ΝΔ
Οι επενδυτικοί οίκοι χαιρετίζουν τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και θεωρούν «φιλικές προς την αγορά» τις πρόωρες εκλογές.

Θερμή υποδοχή από αγορές σε ΝΔ

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι αγορές στη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, καθώς από τη μια οι ελληνικές μετοχές και ειδικά οι τράπεζες εκτοξεύτηκαν, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σε δύο μόλις συνεδριάσεις (μετά τις εκλογές) ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε σημαντικά κέρδη, της τάξης του 8,5%, που τον έφερε μια ανάσα από τις 800 μονάδες, ενώ οι τράπεζες είχαν κέρδη της τάξης του 19,3%.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα στη χώρα, πιστεύοντας ότι η οικονομία θα πάρει εκείνο το καύσιμο που της στέρησε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Goldman Sachs

Θετική θεωρεί η Goldman Sachs για τις μετοχές και τα ομόλογα μια κυβέρνηση ΝΔ, εκτιμώντας ότι η πορεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα θα είναι ενθαρρυντική. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, αν και κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ΝΔ είναι πιθανό να είναι το κορυφαίο κόμμα της νέας κυβέρνησης. Κατά τους αναλυτές, η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μια κυκλική ανάκαμψη, η οποία υποστηρίζεται από την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.

Wood

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wood, επισημαίνοντας ότι τόσο η νίκη της ΝΔ στις εκλογές όσο και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι θετικές εξελίξεις τόσο για την αγορά μετοχών όσο και για την αγορά ομολόγων, καθώς η Ελλάδα φαίνεται πιθανό να γυρίσει σελίδα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Παρόλο που δεν αναμένεται τεράστια μετατόπιση της πολιτικής από τη στιγμή που η ΝΔ βρεθεί στην εξουσία, αναμένεται μια πιο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, αναφέρει η Wood. Κι αυτό διότι θα δοθεί έμφαση στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και στην ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Wood επιβεβαιώνει τα top picks της στην ελληνική αγορά και προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

JP Morgan

Φιλικές προς τις αγορές χαρακτηρίζει τις πρόωρες εκλογές και η JP Morgan. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Πρώτον, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα για τις αγορές, καθώς το κόμμα διαθέτει μια ατζέντα που είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις, σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό κοντά στο 3%.

Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι απόπειρες του κ. Τσίπρα να ενισχύσει τη στήριξη προς το πρόσωπό του μέσω δημοσιονομικών παροχών (συμπεριλαμβανομένων και περικοπών στον ΦΠΑ) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκνευρισμό στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο.

Από την άποψη αυτή, η απόφαση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών περιορίζει τον κίνδυνο πρόσθετων εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι και μετριάζει τις ανησυχίες για έναν αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής αβεβαιότητας στην οικονομία.

Προσοχή…

Το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα. Μπορεί η ΝΔ να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους στην περίπτωση –ιδιαίτερα πιθανή– που λάβει αυτοδυναμία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχει άφθονο χρόνο στη διάθεσή της για να κάνει ασκήσεις επί χάρτου.

Εξάλλου, το δημοσίευμα του Bloomberg είναι χαρακτηριστικό. Όπως αναφέρεται, δεν θα πρέπει να επικρατήσει εφησυχασμός, καθώς τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ξεπεραστεί. Ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί κάποια πρόταση για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τόσο λόγω των εκλογών όσο και λόγω της αλλαγής ηγεσίας στην Κομισιόν.

«Η πρόοδος στη μείωση των επισφαλών δανείων παραμένει οδυνηρά αργή. Στα τέλη του περασμένου έτους οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν δύο σχέδια ώστε ο κλάδος να επιταχύνει τις πωλήσεις. Και τα δύο έχουν στο κέντρο τους το να επιστρέψουν οι τράπεζες σε σταθερό έδαφος, αλλά κανένα δεν έχει λάβει τις “ευλογίες” της Ε.Ε. Στο μεταξύ, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι εύθραυστη, στην καλύτερη περίπτωση, αφήνοντας τις τράπεζες ευάλωτες σε μεταβολές στο κλίμα.

»Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs), οι οποίες υποχώρησαν κατά 12,7 δισ. ευρώ το 2018, σε περίπου 82 δισ. ευρώ, και πάλι ανέρχονται στο ήμισυ των συνολικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι πιο κοντά στο 3%. Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά μέχρι αυτό το βουνό να γίνει μικρός λόφος» επισημαίνει το Bloomberg.