Χρηματιστήριο και ομόλογα «ψηφίζουν» ΝΔ - Free Sunday
Χρηματιστήριο και ομόλογα «ψηφίζουν» ΝΔ

Χρηματιστήριο και ομόλογα «ψηφίζουν» ΝΔ

«Κόκκινο χαλί» έχουν στρώσει οι αγορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο και φαίνεται να «ποντάρουν» για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αμέσως μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ και την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ομολόγων στήθηκε πάρτι.

Η εικόνα αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ. Τα υψηλά δωδεκαμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο επισήμανε η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», υπογραμμίζοντας ότι οι πιθανότητες να αλλάξει το κλίμα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικά μικρές. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρή νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει φιλόδοξους στόχους» ανέφερε χαρακτηριστικά η «Handelsblatt», επικαλούμενη τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι «στα επόμενα 5-10 χρόνια θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων και να διπλασιάσουμε την ανάπτυξη στο 4%». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για προοπτική που ικανοποιεί τους επενδυτές.

Η ξεκάθαρη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτεί μια θεμελιώδη αλλαγή για τους πολιτικούς αναλυτές, κατέληγε το άρθρο, η οποία είναι ότι «αφότου οι Έλληνες υπέκυψαν στον πειρασμό του λαϊκισμού στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ως από τους πρώτους λαούς της Ευρώπη που το έπραξαν, η χώρα τώρα φαίνεται ότι είναι επίσης η πρώτη που εισέρχεται στη μετά τον λαϊκισμό εποχή».

Χρειάζονται επενδύσεις

Την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, όχι παροχών, τονίζει και η Allianz, επισημαίνοντας σε σχετική ανάλυσή της ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμα μακρύς και η παροχολογία της κυβέρνησης δεν βοηθά. Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και μείωση των φόρων, καθώς και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτό και οι εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για τη χώρα, δεδομένης της πολιτικής ατζέντας της ΝΔ.

Αναφερόμενη στα στοιχεία για το ΑΕΠ, σημειώνει πως το ισχυρό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του έτους οφείλεται κυρίως σε παράγοντες που προέρχονται από την εγχώρια οικονομία. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε από ένα αδύναμο 0,2%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,1% μετά από δύο αρνητικά τρίμηνα. Ωστόσο, η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε σημαντικά (-5%). Το εξωτερικό εμπόριο, εν τω μεταξύ, έχει πιθανότατα επηρεάσει αρνητικά την αύξηση του ΑΕΠ, λόγω της έντονης αύξησης των εισαγωγών (5%), ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν (-2,1%).

Χωρίς αμφιβολία, σημειώνει η Allianz, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν εξαλειφθεί, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον κρατικό προϋπολογισμό να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε ισορροπία. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανέκαμψε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2009, ενώ το ποσοστό ανεργίας, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο, είναι τώρα σταθερά κάτω από το 20%. Παράλληλα, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν μακρύ δρόμο μπροστά της σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη. Σε σύγκριση με τη δεκαετία μακράς ύφεσης, η Ελλάδα βλέπει μόνο την αρχή μιας ακόμα δειλής ανάκαμψης, αν και βραχυπρόθεσμα, οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι αρκετά ευνοϊκές. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι ισχυρή και βιώσιμη, οι επενδύσεις –οι οποίες παραμένουν περίπου 70% χαμηλότερες από το επίπεδο του 2009 και κοντά στα επίπεδα που καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1960– θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η διασφάλιση της συνέπειας των πολιτικών και η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που προάγει μια δυναμική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη –δηλαδή χαμηλότεροι εταιρικοί φόροι και λιγότερη γραφειοκρατία– θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Συνεπώς, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παραμένει απολύτως απαραίτητη και η πρόσφατη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Σύμφωνα με την Allianz, οι επικείμενες εθνικές εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για την οικονομία, με τη ΝΔ να αναμένεται να εφαρμόσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων φόρων.

Ως «φιλικές προς την αγορά» χαρακτηρίζουν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα η Goldman Sachs, η Wood και η JP Morgan. Οι αναλυτές και των τριών οίκων κάνουν λόγο για μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα η οποία θα είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η εμπιστοσύνη των αγορών στην πολιτική ηγεσία της χώρας θα αποκατασταθεί. Ειδικά η Wood επισημαίνει ότι, αν και δεν αναμένεται τεράστια μετατόπιση της πολιτικής από τη στιγμή που η ΝΔ θα βρεθεί στην εξουσία, στην Ελλάδα θα υπάρχει μια πιο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση. Κι αυτό διότι θα δοθεί έμφαση στη μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των ξένων επενδύσεων και στην ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.