Τα δύο ευρώ το λίτρο αγγίζει η βενζίνη στα νησιά - Free Sunday
Τα δύο ευρώ το λίτρο αγγίζει η βενζίνη στα νησιά

Τα δύο ευρώ το λίτρο αγγίζει η βενζίνη στα νησιά

Η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την άνοδο των πετρελαϊκών τιμών, εκτίναξε τις τιμές των καυσίμων.

Η τιμή της βενζίνης στα νησιά, όπως γράφει σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο, επίπεδα που είχαμε να δούμε στην Ελλάδα από τις αρχές του 2014, όταν η διεθνής τιμή του αργού κυμαίνονταν στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 55 δολάρια το βαρέλι.

Στα νησιά που επιβαρύνθηκαν και με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% η κούρσα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με την τιμή της βενζίνης στις Kυκλάδες να προσεγγίζει χθες σχεδόν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή της βενζίνης στα νησιά των Kυκλάδων κυμάνθηκε χθες μεταξύ 1,72 και 1,93 ευρώ το λίτρο και στα υπόλοιπα νησιά μεταξύ 1,65 και 1,70 ευρώ το λίτρο.

Η μεγαλύτερη τιμή σημειώθηκε στην Αμοργό στο 1,93 ευρώ το λίτρο χθες το μεσημέρι. Στο 1,89 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε η τιμή της βενζίνης στη Μήλο και στο 1,53 του πετρελαίου κίνησης.

Στην Αττική η τιμή «τσίμπησε» από την πρώτη ημέρα αύξησης της φορολογίας 4 λεπτά το λίτρο και διαμορφώθηκε στο 1,56 ευρώ το λίτρο, από 1,52 ευρώ το λίτρο, και του πετρελαίου κίνησης 10 λεπτά το λίτρο και διαμορφώθηκε στο 1,28 ευρώ το λίτρο από 1,18 ευρώ το λίτρο.

Η αυξημένη φορολογία λειτουργεί ως κίνητρο ενίσχυσης του λαθρεμπορίου, αφού αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ παράλληλα περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολος ο βασικός στόχος αύξησης των δημοσίων εσόδων.