Μέσα σε 48 ώρες, δύο λουκέτα - Free Sunday
Μέσα σε 48 ώρες, δύο λουκέτα
Παρά την ανάπτυξη και την έξοδο από τα μνημόνια, στην ελληνική αγορά «έσκασαν» δύο λουκέτα, με αποτέλεσμα 168 άτομα να χάσουν τη δουλειά τους.

Μέσα σε 48 ώρες, δύο λουκέτα

Με διαφορά δύο ημερών η εγχώρια βιομηχανία δέχτηκε δύο μεγάλα πλήγματα. Το πρώτο όταν η Δέλτα ανακοίνωσε το λουκέτο –έπειτα από 45 χρόνια– στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας που παρήγε το «Γάλα Βλάχας» και το δεύτερο όταν η Frigoglass ανακοίνωσε πως προχωρά άμεσα στην παύση λειτουργίας του εργοστασίου που διατηρεί στην Πάτρα (Κάτω Αχαΐα). Μέσα σε ελάχιστες μέρες, δηλαδή, έχασαν τη δουλειά τους 168 άτομα, καθώς στο εργοστάσιο της Δέλτα απασχολούνταν 76 άτομα, ενώ στης Frigoglass 92 εργαζόμενοι.

Το κλείσιμο και των δύο εργοστασίων συνδέεται με τη δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο βιομηχανικοί όμιλοι. Στόχος των διοικήσεων και ειλημμένη απόφαση είναι να απαλλαγούν από τις ζημιογόνες δραστηριότητες.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι την τελευταία τετραετία έχει παγώσει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Έτσι, αν και παλιότερα το γάλα εβαπορέ αποτελούσε βασικό προϊόν στην καθημερινή διατροφή της ελληνικής οικογένειας, η δραστηριοποίηση των γαλακτοβιομηχανιών στο φρέσκο γάλα οδήγησε σε δραστική μείωση της κατανάλωσής του και πλέον χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη ζαχαροπλαστική. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αν και το 2006 αποτελούσε σχεδόν το 1/3 της συνολικής αγοράς γάλακτος, σήμερα αποτελεί μόλις το 21% (σε όγκο) της κατηγορίας του λευκού γάλακτος και το 16% σε αξία.

Το υψηλότερο μερίδιο στο εβαπορέ το έχει στην ελληνική αγορά η FrieslandCampina Hellas (52,8% σε όγκο και 57% σε αξία), ενώ το μερίδιο της Δέλτα στην κατηγορία αυτή είναι μόλις 12% σε όγκο και 14% σε αξία. Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι αν και η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η κρίση παραμένει, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει τα ηνία σε τομείς όπου θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί.

Η περίπτωση της Δέλτα

Μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο, το «Γάλα Βλάχας» θα παράγεται για λογαριασμό της Δέλτα από άλλη εταιρεία στην Ευρώπη. Η απόφαση για κλείσιμο του εν λόγω εργοστασίου, μετά από 45 χρόνια λειτουργίας, θα ενεργοποιηθεί άμεσα, από τη Δευτέρα, ενώ για τους 76 εργαζομένους έχει προβλεφθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Το εργοστάσιο συμπυκνωμένου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας μέχρι το 2006 ανήκε στη Nestlé και τότε εξαγοράστηκε από τη Δέλτα (Δέλτα Συμμετοχών τότε). Ταυτόχρονα, η Δέλτα πώλησε στη Nestlé το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο. Κατά σύμπτωση, δε, πλέον δεν λειτουργεί ούτε το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο, καθώς η Froneri, στην οποία η Nestlé το μεταβίβασε το 2016, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να το κλείσει.

Το λουκέτο από τη Frigoglass

Κατά το παρελθόν η Frigoglass υλοποίησε μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, εκ περιτροπής εργασία, μείωση του μισθολογικού κόστους και μεταφορά παραγωγής από άλλα εργοστάσια του ομίλου, προκειμένου η παραγωγική μονάδα της Κάτω Αχαΐας να καταστεί οικονομικά βιώσιμη.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική παραγωγική μονάδα του ομίλου δεν κατέστη ανταγωνιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το εργοστάσιο ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο και είχε συσσωρεύσει ζημιές περίπου 10 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Όσον αφορά τους εργαζομένους, η διοίκηση της εταιρείας έχει καλέσει σε διαβούλευση τους εκπροσώπους τους στην Κάτω Αχαΐα, προκειμένου να διαμορφωθούν από κοινού οι βέλτιστοι δυνατοί όροι και συνθήκες αποχώρησης των επηρεαζόμενων υπαλλήλων, σύμφωνα με τις δυνατότητες του ομίλου.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Frigoglass ξεκίνησε το 2016, όταν κατέρρευσε η συμφωνία πώλησης του κλάδου υαλουργίας, που θα έφερνε σημαντικά κεφάλαια στα ταμεία της εταιρείας.

Εκτός από την Ελλάδα, η εταιρεία, με βάση όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση για το 2017, έχει εργοστάσια παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Ινδία, στην Ινδονησία και στη Νότια Αφρική και εργοστάσιο υαλουργίας στη Νιγηρία. Παράλληλα, διατηρεί γραφεία πωλήσεων σε Γερμανία, Νορβηγία, Πολωνία, Τουρκία, Κένυα, Νιγηρία και Νότια Αφρική.

Η ανεργία στην περιφέρεια

Όλα αυτά επιτείνουν το πρόβλημα της ανεργίας στην περιφέρεια, που εξελίσσεται σε μάστιγα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τέσσερις ελληνικές περιφέρειες περιλαμβάνονται στις 20 φτωχότερες στην Ε.Ε. Πρόκειται για τις Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), Ήπειρο (13η θέση), Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και Δυτική Μακεδονία (17η θέση). Την ίδια ώρα, όλες οι περιφέρειες πλην Αττικής βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2017 το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 67% του μέσου κοινοτικού. Η Αττική ήταν η μόνη που κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% και συγκεκριμένα 91%.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).