Η κυβέρνηση πριν φύγει, βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια στην επένδυση στο Ελληνικό - Free Sunday
Η κυβέρνηση πριν φύγει, βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια στην επένδυση στο Ελληνικό

Η κυβέρνηση πριν φύγει, βάζει γραφειοκρατικά εμπόδια στην επένδυση στο Ελληνικό

Την οξύτατη αντίδραση της εταιρείας LAMDA DEVELOPMENT προκάλεσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που κοινοποιήθηκε μόλις χθές το απόγευμα, στην εταιρεία.

Πρόκειται για τις πρώτη από τις τρεις βασικές που απαιτούνται, με τις άλλες δύο να αφορούν τη Ζώνη Ανάπτυξης που περιλαμβάνει και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με άδεια καζίνο και τη Ζώνη Πολεοδόμησης που περιλαμβάνει και τις οικιστικές χρήσεις.

Σύμφωνα με τον επενδυτή η ΚΥΑ για το Πάρκο προβλεπει:

α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,


β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου. Η λέξη “ακαθόριστη” φαίνεται ότι είναι το μεγάλο αγκάθι για τον παραχωρησιούχο, που θεωρεί εαυτόν “όμηρο” έναντι του υπουργείου Πολιτισμου, εξ' ού και θέλει να υπάρχει ξεκάθαρο και σαφές όριο απόστασης γύρω από τα μνημεία. Ειδάλλως, όπως αναφέρεται, “υπάρχει η πιθανότητα για κάθε έργο μέσα στην έκταση που απέχει σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από ένα μνημείο να ζητείται έγκριση του ΥΠΠΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και γραφειοκρατία”.

Η LAMDA DEVELOPMENT, η οποία είχε διαμαρτυρηθεί για τις μεγάλες καθυστερήσεις ως προς την έκδοση των ΚΥΑ χαρακτηρίζει τις προβλέψεις της “καταχρηστικες και αδικαιολόγητες”


Η Lamda υποστηρίζει επίσης ότι έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι “μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες.

Ο υπουργός μάλιστα δεν διστάζει να αναφέρει ότι η Lamda είναι σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία κι επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. “Μια νέα συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα κέρδη για τον ιδιώτη, με περισσότερο μπετόν και άρα λιγότερο πράσινο, με περισσότερο ιδιωτικό και λιγότερο δημόσιο χώρο”.