O ESM ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - Free Sunday
O ESM ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

O ESM ενέκρινε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Ο ESM και ο  EFSF ενέκριναν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και βελτίωσης της βιωσιμότητάς του, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο τους θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

«Αυτή η ουσιαστική ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στην συνεχή εφαρμoγή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ταμείου. 

Ικανοποίηση Μοσκοβισί για την απόφαση 

Ικανοποιημένος για την απόφαση του ESM δήλωσε μέσω twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έγραψε: Η Ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει.