Η εφαρμογή του ασφαλιστικού του ΣΥΡΙΖΑ αναστατώνει οικονομία και κοινωνία - Free Sunday
Η εφαρμογή του ασφαλιστικού του ΣΥΡΙΖΑ αναστατώνει οικονομία και κοινωνία

Η εφαρμογή του ασφαλιστικού του ΣΥΡΙΖΑ αναστατώνει οικονομία και κοινωνία

Εξαιρετικά βαρύ κλίμα δημιουργούν στην οικονομία και στην κοινωνία, οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που εκδίδονται για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς από αυτές προκύπτούν μεγάλες επιβαρύνσεις για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Σε χθεσινή εγκύκλιο αποκαλύπτεται ότι η εξαγγελία Τσίπρα για μειωμένες εισφορές στους νέους επιστήμονες, ως κίνητρο για να μη φύγουν στο εξωτερικό, είναι φενάκη καθώς μετά την περίοδο των μειωμένων εισφορών, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά και με προσαύξηση όλες τις εισφορές που δεν κατέβαλαν τα πρώτα πέντε χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ορίζει ενιαία ποσοστά εισφορών 20% για τον κλάδο σύνταξης και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη, ενώ ξεκαθαρίζει πως θα παρακρατείται και εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ η οποία στην περίπτωση των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ είναι 10 ευρώ τον μήνα.

Η κατώτερη εισφορά υπολογίζεται στα 167,95 ευρώ και η ανώτατη στα 1.589,49 ευρώ. Ειδικά για τους δικηγόρους, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι θα καταβάλλουν ως ασφαλιστική εισφορά το 20% επί της ελάχιστης αμοιβής που προβλέπεται στα γραμμάτια προείσπραξης. Ακόμα και όσοι βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δραστηριότητας πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, στη βάση των κατώτατων ορίων.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ