Ο απώτερος στόχος του Κόμαρεκ για τον ΟΠΑΠ - Free Sunday
Ο απώτερος στόχος του Κόμαρεκ για τον ΟΠΑΠ
Ο επικεφαλής του Ομίλου Sazka, Κάρελ Κόμαρεκ, σε γραπτή του δήλωση εξέφρασε την πρόθεσή του να επενδύσει έως και 2 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στον ΟΠΑΠ.

Ο απώτερος στόχος του Κόμαρεκ για τον ΟΠΑΠ

Μία ημέρα μετά τις εκλογές ο τσεχικός Όμιλος Sazka κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση για τις μετοχές του ΟΠΑΠ, που δεν κατέχει, στην τιμή των 9,12 ευρώ. Αν και το timing προκάλεσε κάποια ερωτήματα, έντονος προβληματισμός επικράτησε και για το τίμημα, που είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Πιο αναλυτικά, η δημόσια πρόταση του Sazka Group αφορά το σύνολο των μετοχών, την κυριότητα των οποίων δεν κατέχει ούτε ελέγχει άμεσα ή έμμεσα, ήτοι το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ (213,7 εκατ. ευρώ), που µε βάση το προσφερόμενο τίμημα σε μετρητά αποτιμάται στα 1,95 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αφορά το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ που μπορούν να εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2018 (scrip dividend), στο οποίο ο προτείνων δεν θα συμμετέχει.

Η Sazka ολοκληρώνοντας τη δημόσια πρόταση πιθανόν θα βρεθεί με συνδυασμένο ποσοστό με τους υπόλοιπους μετόχους της EMMA DELTA (είναι ήδη μέτοχος του ΟΠΑΠ) άνω του 33,3%, γεγονός που θα της δώσει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας στο να αγοράζει μετοχές από την αγορά έως και 3% μέσα σε ένα εξάμηνο χωρίς να ενεργοποιείται η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει μέχρι το κατώφλι του 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Πάντως, ο ίδιος ο επικεφαλής του Ομίλου Sazka, Κάρελ Κόμαρεκ, σε γραπτή του δήλωση εξέφρασε την πρόθεσή του να επενδύσει έως και 2 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στον ΟΠΑΠ, αλλά και να δώσει ευκαιρία αποεπένδυσης σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια που κατέχουν θέση στη μετοχή του εισηγμένου ομίλου.

Η αντίδραση των αναλυτών

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί μεταξύ των αναλυτών για τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε ο Όμιλος Sazka για το σύνολο των μετοχών που δεν κατέχει στον ΟΠΑΠ.

Πιο αναλυτικά, σε ενημερωτικό σημείωμα της Eurobank Equities διατυπώνεται η άποψη πως λόγω του ύψους του προσφερόμενου τιμήματος μπορεί να συναντήσει κάποιον βαθμό απογοήτευσης. Ωστόσο, η άποψη της Eurobank Equities είναι πως το κύριο κίνητρο του βασικού μετόχου ενδέχεται να μην είναι η υψηλή συμμετοχή άλλων μετόχων στη συγκεκριμένη προσφορά αλλά μια μικρή αύξηση της συμμετοχής του μέσω της δημόσιας πρότασης, ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Υποθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί, ο Όμιλος Sazka θα είχε μεγαλύτερη ευελιξία να αυξήσει το μερίδιό του σε μεταγενέστερο στάδιο χωρίς να αναγκαστεί να προχωρήσει σε υποχρεωτική προσφορά εξαγοράς, αναφέρεται επίσης.

H Wood & Co δεν διστάζει να διατυπώσει την άποψη πως οι προθέσεις του Ομίλου Sazka αναφορικά με τη δημόσια πρόταση δεν είναι ξεκάθαρες για τους αναλυτές της, δεδομένου ότι η εθελοντική τιμή προσφοράς είναι πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή της αγοράς και είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθεί το ποσοστό συμμετοχής στην τιμή αυτήν.

Από την πλευρά της, η Beta Securities σημειώνει πως το προσφερόμενο τίμημα των 9,12 ευρώ αποτελεί το ελάχιστο δυνατό με βάση τον μέσο σταθμικό όρο της μετοχής το τελευταίο εξάμηνο και σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης (10,05 ευρώ) πριν από την υποβολή της δημόσιας πρότασης. Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής πιστεύουν πως η πρόταση περιέχει μεγαλύτερο νόημα για συγκεκριμένους μετόχους του ΟΠΑΠ που επιδιώκουν να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας προσπερνώντας τον σκόπελο μιας υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης στην περίπτωση που οι θέσεις τους αυξηθούν πάνω από το όριο του 33,3%.

Who is who

Ο 50χρονος Κόμαρεκ έχει προσωπική περιουσία 3,1 δισ. δολάρια, ενώ θεωρείται ο πιο πετυχημένος Τσέχος επενδυτής αλλά και επιχειρηματίας παγκοσμίως.

Τα πρώτα του βήματα –και οι πρώτες επαγγελματικές επιτυχίες του– έγιναν τη δεκαετία του 1990 στην Τσεχία. Τότε, όταν η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε σε Τσεχία και Σλοβακία, ο Κόμαρεκ και η οικογένειά του έκαναν την πρώτη τους περιουσία, κατά τη διάρκεια των τοπικών αποκρατικοποιήσεων. Το 1995 ίδρυσε τον επενδυτικό Όμιλο KKCG και από τότε ηγείται της στρατηγικής του ανάπτυξης.

Σήμερα ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 18 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβάνει 30 εταιρείες και περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους. Ο βασικός βραχίονας του ομίλου είναι τα τυχερά παιχνίδια, όμως η KKCG δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους του φυσικού αερίου, της πληροφορικής και των επενδύσεων.

Το 2016 μαζί με τον Γίρι Σμεκ, φίλο του και επενδυτή, κατάφερε να δημιουργήσει τον Όμιλο Sazka, ο οποίος γρήγορα εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη τυχερών παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη. Εντούτοις, τον Μάρτιο ο Κόμαρεκ αγόρασε το ποσοστό του Σμεκ και έγινε ο μοναδικός μέτοχος του Ομίλου Sazka.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από έναν χρόνο η εταιρεία του Κόμαρεκ KKCG εξαγόρασε τη μεγαλύτερη εταιρεία διεξαγωγής στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών της Κροατίας και η δημόσια πρόταση για τον ΟΠΑΠ είναι η επόμενη κίνηση στην επενδυτική σκακιέρα του Τσέχου δισεκατομμυριούχου.