Όρια στο Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση - Free Sunday
Όρια στο Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση

Όρια στο Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση

Σε αλλαγές στο ζήτημα της ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης, καθώς το Airbnb συγκαταλέγεται στα φλέγοντα ζητήματα της τουριστικής πολιτικής. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Θεοχάρης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτή την αγορά».

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ

Κι ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξώσεις ενοικιαστών από ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου αυτά να δοθούν για βραχυχρόνια μίσθωση από τους ιδιοκτήτες τους, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντόπισαν 20.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb τα οποία δεν δηλώθηκαν στο ηλεκτρονικό μητρώο.
Μέσω ειδικού προγράμματος αυτοματοποιημένου εντοπισμού (web scraping), οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν είχαν αποκτήσει αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ), ο οποίος πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα. Το πρόστιμο αγγίζει τα 5.000 ευρώ, ενώ θα γίνει και διασταύρωση των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος με τις πληρωμές που έγιναν μέσω εμβασμάτων και καρτών, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έχουν κρύψει εισοδήματα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν πιαστεί 130 ΑΦΜ για αδήλωτα εισοδήματα.
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «One Talk», ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως στη χρήση του Airbnb πρέπει να μπουν όροι και προϋποθέσεις. «Δεν μπορεί το Airbnb να είναι καταφύγιο φοροδιαφυγής» είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος, πάντως, της ΑΑΔΕ είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ισπανία, σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η νομοθεσία

Η κυβέρνηση, ωστόσο, εξετάζει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα βάζει, μεταξύ άλλων, όρια στον αριθμό διανυκτερεύσεων, στον αριθμό ακινήτων υπό εκμετάλλευση ανά ΑΦΜ, αλλά και συγκεκριμένα όρια εισοδήματος από την εκμετάλλευση των ακινήτων.
Σχετικές προβλέψεις είχαν γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, με τη διάταξη του νόμου, όμως, να παραμένει ανενεργή, καθώς για την εφαρμογή περιορισμών απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση (Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού).
Η διάταξη του νόμου προβλέπει ότι:
• Δεν επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος.
• Η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, ενώ για νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων το αντίστοιχο όριο έχει οριστεί στις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
• Για να μπορεί να υπάρχει υπέρβαση του ορίου ενοικίασης των 90 ή των 60 ημερών αντιστοίχως, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το σύνολο του εισοδήματος από την ενοικίαση ακινήτων δεν θα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο νόμος αφήνει το περιθώριο οι περιορισμοί να επιβληθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου κρίνεται ότι πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός της κατοικίας.

Η Αθήνα συντάσσεται με τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις

Στο πλευρό των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τις επιπτώσεις της στην αγορά ακινήτων.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «σε εκκρεμή υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε., ο γενικός εισαγγελέας εισηγήθηκε πρόσφατα τον χαρακτηρισμό της λειτουργίας πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ως ψηφιακής υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να εκφεύγει, ως τέτοια, των εθνικών διατάξεων που ρυθμίζουν την παροχή υπηρεσιών στη στεγαστική αγορά. Σε αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης, αυτή η προσέγγιση πυροδότησε την αντίδραση δέκα ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ των οποίων το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Παρίσι, η Βιέννη και οι Βρυξέλλες».
Με απόφαση του δημάρχου, Γιώργου Μπρούλια, «η Αθήνα συντάσσεται με την κοινή ανακοίνωση των δέκα πόλεων και δηλώνει έτοιμη να συνδράμει σε περαιτέρω ενέργειες του δικτύου που προωθούν τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε η τουριστική ανάπτυξη να συντελείται με όρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της δημόσιας πολιτικής στέγασης και την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας».

Airbnb: Έσοδα 1,4 δισ. δολ. για την ελληνική οικονομία

Την ίδια ώρα κατά 1,4 δισ. δολάρια ενισχύθηκε η οικονομία της Ελλάδας από το Airbnb, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Τα έσοδα των ιδιοκτητών και οι δαπάνες των φιλοξενουμένων έφεραν το 2018 περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε εκτιμώμενο άμεσο οικονομικό όφελος σε 30 χώρες.
«Σε αντίθεση με άλλα επιχειρηματικά μοντέλα, που διοχετεύουν τα χρήματα που παράγουν σε δραστηριότητες έξω από τις τοπικές κοινότητες, η δραστηριότητα της Airbnb ωφελεί άμεσα την τοπική κοινωνία των ιδιοκτητών» υποστηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, από περισσότερες από 228.000 απαντήσεις από τους ιδιοκτήτες και την κοινότητα φιλοξενουμένων σε όλο τον κόσμο προκύπτει ότι:
• Το 84% των ιδιοκτητών Airbnb λέει ότι προτείνει στους φιλοξενούμενους εστιατόρια και καφέ.
• Το 69% των ιδιοκτητών Airbnb λέει ότι προτείνει στους φιλοξενούμενους πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε μουσεία, φεστιβάλ και ιστορικά μέρη.
• Το 51% των ιδιοκτητών Airbnb λέει ότι η φιλοξενία τούς έχει βοηθήσει να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπιτιών τους.
• Κατά μέσο όρο, οι φιλοξενούμενοι λένε ότι το 42% των δαπανών τους γίνεται στη γειτονιά στην οποία κατοικούν.
• Το 50% των φιλοξενουμένων λέει ότι ξοδεύει τα χρήματα που έχει εξοικονομήσει από τη διαμονή σε Airbnb στις πόλεις και γειτονιές που επισκέπτεται.
• Το 70% των φιλοξενουμένων λέει ότι το γεγονός ότι θέλει να ανακαλύψει μια συγκεκριμένη γειτονιά έχει σημασία στην απόφασή του να χρησιμοποιήσει Airbnb.
• Το 86% των φιλοξενουμένων λέει ότι η τοποθεσία διαμονής είναι πιο βολική από τα ξενοδοχεία και μετράει στην απόφασή του να χρησιμοποιήσει Airbnb.
• Οι φιλοξενούμενοι λένε ότι η Airbnb επηρέασε τη διάρκεια διαμονής τους, καθώς επιμήκυναν κατά μέσο όρο κατά 4,3 ημέρες το ταξίδι τους.