«Πέφτει» ο τουρισμός, «ανεβαίνουν» τα έσοδα - Free Sunday
«Πέφτει» ο τουρισμός, «ανεβαίνουν» τα έσοδα
Αν και οι αφίξεις μειώθηκαν, τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά, κάτι που σημαίνει ότι σημειώνεται ποιοτική βελτίωση στη σύνθεση του τουριστικού ρεύματος που φτάνει στην Ελλάδα.

«Πέφτει» ο τουρισμός, «ανεβαίνουν» τα έσοδα

Ανησυχία προκαλεί σε παράγοντες της τουριστικής αγοράς το γεγονός ότι περιορίζονται οι ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ανακάμπτουν γειτονικοί προορισμοί της Μεσογείου και ειδικά της Τουρκίας, που μετά και την κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας έχει αποσπάσει σημαντικά μερίδια από τους ελληνικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών από τις αρχές του έτους έως τον Μάιο μειώθηκαν κατά 0,9%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, και ο Ιούνιος κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος, αν και πρόκειται για την πιο υψηλή περίοδο από πλευράς κρατήσεων, στο τέλος της χρονιάς το «ταμείο» των αφίξεων να είναι χαμηλότερο από πέρυσι.

Σε αυτό συνηγορεί εξάλλου η πρόσφατη καταγραφή από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τις προκρατήσεις θέσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, που δείχνουν πως στα περιφερειακά αεροδρόμια, μέχρι τέλος Ιουνίου, ήταν λιγότερες κατά 1,2 εκατομμύρια (ήτοι 7%) σε σχέση με τις θέσεις που είχαν δρομολογηθεί την αντίστοιχη χρονική στιγμή για τη σεζόν του 2018 και κατά 4,9% (ήτοι 855.000) σε σχέση με τον αριθμό των θέσεων που εντέλει υλοποιήθηκαν το 2018.

Ωστόσο, ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός πως, αν και οι αφίξεις μειώθηκαν, τα έσοδα κινήθηκαν ανοδικά, κάτι που σημαίνει ότι σημειώνεται ποιοτική βελτίωση στη σύνθεση του τουριστικού ρεύματος που φτάνει στην Ελλάδα. Στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφεται αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 364 εκατ. ευρώ (+14,4%) την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη αυξήθηκε φέτος κατά 15,4%. Έτσι, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, τα συνολικά έσοδα στο πεντάμηνο ανήλθαν σε 2,89 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πορεία της φετινής θερινής περιόδου στην Ελλάδα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η σχετική επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2019, που προβλέπεται να αναπτυχθούν με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018. Αυτό επιδρά συνήθως αρνητικά στο διαθέσιμο εισόδημα και στη διάθεση των καταναλωτών να δαπανήσουν. Μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να έχει η οικονομία των ΗΠΑ, με τις οποίες όμως δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Παράλληλα, το περσινό αλλά και το φετινό ζεστό καλοκαίρι στην Ευρώπη επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά στις κυριότερες χώρες-αγορές μας, οδηγώντας τους δυνητικούς επισκέπτες είτε σε παραμονή στη χώρα τους για τις διακοπές τους («staycations») είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

Οι… απειλές

Αρνητική επίδραση στην πορεία του τουρισμού εκτιμάται πως έχουν οι απειλές και επιθέσεις του «Ρουβίκωνα», που κάθε φορά άλλωστε κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο. Μάλιστα, πρόσφατα στέλεχος του «Ρουβίκωνα» απείλησε με «χτύπημα» στον τουρισμό.

«Αν η Δεξιά κλιμακώσει την καταστολή απέναντί μας με συγκεκριμένες κινήσεις, θα πράξουμε κι εμείς ανάλογα. Αν το επόμενο διάστημα κινηθούν με “μηδενικές ανοχές”, θα λάβουν χώρα δεκάδες παρεμβάσεις της ομάδας στα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας. Παρεμβάσεις που έχουν ετοιμαστεί ήδη. Κανονίστε να μην υπάρξει κλιμάκωση από μεριάς σας, αλλιώς θα δείτε παρεμβάσεις δεκάδων ατόμων σε όλα τα τουριστικά μέρη και τους νεόφερτους μαυροντυμένους κομάντο με τα αυτόματα και τα βανάκια να κυνηγάνε διαδηλωτές μπροστά στα έντρομα μάτια Γερμανών τουριστών» αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα κορυφαίο στέλεχος του «Ρουβίκωνα».

Οι καλύτεροι… πελάτες

Στη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ περιγράφεται η εικόνα στις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές θέσεις με βάση τον προγραμματισμό στις 30/06/2019:

1. Γερμανία: Μετά την πολύ μεγάλη αύξηση κατά 25% στις προγραμματισμένες θέσεις το 2018, το 2019 παρατηρείται μείωση κατά 8%.

2. Ηνωμένο Βασίλειο: Παρατηρείται οριακή αύξηση για τη συνέχεια, της τάξης του 1%, ενώ ο προγραμματισμός των θέσεων όλου του 2019 είναι οριακά χαμηλότερος από την υλοποίηση των θέσεων του 2018.

3. Γαλλία: Θετική είναι η εικόνα για τη γαλλική αγορά, με τον προγραμματισμό θέσεων για το 2019 να είναι αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2018.

4. Ιταλία: O προγραμματισμός θέσεων 2019 παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2018 και είναι οριακά υψηλότερος από την υλοποίηση θέσεων του 2018.

5. Ολλανδία: Καταγράφεται μείωση κατά 5% στον προγραμματισμό θέσεων.

6. Πολωνία: Μετά την αύξηση στον προγραμματισμό θέσεων το 2018 κατά 61%, έναντι της οποίας η αύξηση των επιβατών ήταν 27%, φέτος παρατηρείται μείωση κατά 32%.

7. Ελβετία: Παρατηρείται μείωση κατά 1% στις προγραμματισμένες θέσεις, ενώ ο προγραμματισμός θέσεων όλου του 2019 είναι οριακά υψηλότερος από τον αριθμό των θέσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2018.

8. Βέλγιο: Καταγράφεται μείωση κατά 6% στις προγραμματισμένες θέσεις. Επίσης, ο προγραμματισμός θέσεων του 2019 υπολείπεται της υλοποίησης θέσεων του 2018.

9. Αυστρία: Παρατηρείται αύξηση κατά 18% στις προγραμματισμένες θέσεις για τη συνέχεια. Ο προγραμματισμός θέσεων του 2019 είναι υψηλότερος της υλοποίησης θέσεων του 2018.

10. Κύπρος: Υπάρχει μείωση κατά 25% στις προγραμματισμένες θέσεις.