Χωρίς παράταση η προθεσμία για τις δηλώσεις που λήγει τα μεσάνυχτα - Free Sunday
Χωρίς παράταση η προθεσμία για τις δηλώσεις που λήγει τα μεσάνυχτα

Χωρίς παράταση η προθεσμία για τις δηλώσεις που λήγει τα μεσάνυχτα

Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018, τις οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν έχουν υποβάλλει περίπου 150.000 φορολογούμενοι.

Τις τελευταίες ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί δεκάδες αιτήματα λογιστών, οι οποίοι ζητούν να παραταθεί η προθεσμία αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση, απειλούνται με πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής και συγκεκριμένα:

  • 100 ευρώ, για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν τηρούν βιβλία.
  • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
  • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Προχθές, Σάββατο υποβλήθηκαν στο σύστημα 72.412 δηλώσεις Ε1 ενώ χθες Κυριακή, προτελευταία ημέρα της προθεσμίας, ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 και έτσι απέμεναν να υποβληθούν λιγότερες από 200.000, -στις συνολικά 6,3 εκατομμύρια- δηλώσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται να έχουν καλύψει σχεδόν πλήρως την υποχρέωση υποβολής δήλωσης, από την περασμένη Πέμπτη και καθυστέρηση παρατηρείται μόνον σε δηλώσεις νομικών προσώπων αλλά δεν έχει εκτιμηθεί κατά πόσο η υστέρηση οφείλεται σε δυσκολίες ή σε απροθυμία καθώς σχεδόν όλοι όσοι υποβάλλουν τις τελευταίες ημέρες δήλωση και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ξεπερνά κατά πολύ και από τα 2.000 ευρώ.

Ο μέσος πρόσθετος φόρος που καλούνται ως τώρα να πληρώσουν 2.856.405 φορολογούμενοι έχει ξεπεράσει και τα 1.057 ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το τι έδειχναν τα εκκαθαριστικά όσων έσπευδαν να υποβάλουν δήλωση από του πρώτους τον Μάρτιο.

Πάνω από 1 στα 3 εκκαθαριστικά (34,18%) έχει βγει χρεωστικό και ο «κατά κεφαλήν» φόρος που αναλογεί έφτανε ήδη πια στα 1057,25 ευρώ —και το μέσο ποσόν αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα.

 

Οι 2.856.405 φορολογούμενοι που είδαν ως εχθές χρεωστικό εκκαθαστικό καλούνται να πληρώσουν συνολικά 3,020 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου.Μόλις 1 στα 10 εκκαθαριστικά έχει βγει πιστωτικό και σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 355 ευρώ και οι περισσότεροι τα έχουν ουσιαστικά ήδη εισπράξει, ενώ οι τελευταίοι τα αναμένουν —εκτός απροόπτου— έως τα τέλη Αυγούστου.Το 54,84% ή 1 στους 2, έχουν μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης φόρου και δεν θα πληρώσουν ούτε θα λάβουν κάτι επιπλέον.