Τροπολογία για την επιτάχυνση της επένδυσης στο Ελληνικό - Free Sunday
Τροπολογία για την επιτάχυνση της επένδυσης στο Ελληνικό

Τροπολογία για την επιτάχυνση της επένδυσης στο Ελληνικό

Την απαγόρευση κατασκευής κτιρίων και εγκαταστάσεων των οποίων το ύψος υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, εντός ζώνης 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, προβλέπει τροπολογία, που περιλαμβάνεται στο υπό αξιολόγηση σ/ν «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση του ν.4611/2019» του υπ. Οικονομικών.

Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη «δεν εφαρμόζεται: α) ως προς το τμήμα του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που έχει πρόσωπο επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της λεωφόρου Ποσειδώνος και β) ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση».

Όπως σημειώνεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κύριοι Αδ. Γεωργιάδης και Κ. Χατζηδάκης αντίστοιχα, η προτεινόμενη τροπολογία κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να αποσαφηνιστούν σημεία της ρύθμισης του ν.4062/2012, ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον η συγκεκριμένη επένδυση.

Γεωργιάδης: Δεν αποτελεί τροποποίηση της σύμβασης 

«Δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης για την Επένδυση του Ελληνικού ούτε του νόμου 2012 σχετικά με τον καθορισμό των όρων δόμησης, παρά μόνο ερμηνεία για το τι ορίζεται υψηλό κτίριο. Η τροπολογία αφορά ουσιαστικά τους ουρανοξύστες που θα γίνουν στο Καζίνο του Ελληνικού».

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνης Γεωργιάδης στη Βουλή υπεραμυνόμενος της τροπολογίας που κατέθεσε, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ