Κυβέρνηση: Στο 22% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ - Free Sunday
Κυβέρνηση: Στο 22% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Κυβέρνηση: Στο 22% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Με άθλο παρομοίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, την προσπάθεια του υπουργείου να φτάσει η απορρόφηση των πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ στον μέγιστο βαθμό. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 100% στην απορροφητικότητα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα σε συνάντηση με δημοσιογράφους, έως αυτή τη στιγμή έχουν απορροφηθεί-δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. του προγράμματος (εκτός του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%. «Δεν θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος, πρόκειται για άθλο» τόνισε.

«Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε. Και αυτούς που διαθέτουμε είναι το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έως ότου έχουμε την προσέκλυση ξένων επενδύσεων» σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Όπως ανέφερε, ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ο ίδιος ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Σχέδιο νόμου γα τις μικροπιστώσεις

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Τσακίρης, γνωστοποίησαν, στην ίδια συνάντηση, ότι στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να έχει πολλά στοιχεία αυτού που βρήκε από την προηγουμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Δραγασάκη, καθώς «το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια».

Για τις μικροπιστώσεις ο κ. Τσακίρης επισήμανε πως «είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που απαγορεύεται ο θεσμός. Παράλληλα, είπε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρηματοδότησης δεν θα πρέπει να εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι» υποστήριξε ο κ. Τσακίρης.

Απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την πρόοδο της αδειοδότησης και πού «κολλάει» μια επένδυση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ενώ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ONEX, η οποία έχει αποκτήσει και τα ναυπηγεία Σύρου.

Διασύνδεση ερευνητικής κοινότητας με την αγορά

Στη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά εστίασε, από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις R&D στην Ελλάδα.

Έμφαση, επίσης, έδωσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα που πρέπει να δημιουργηθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ