Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ - Free Sunday
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Βουλγάρα αξιωματούχος επικράτησε του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από μία ψηφοφορία - θρίλερ, όπου μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής κανείς δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία.

Η Γκεοργκίεβα κατόρθωσε να λάβει την πλειοψηφία του 55% των ψήφων των 28 κρατών της ΕΕ - δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών-αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ - και να αναδειχθεί η υποψήφιος διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ.

Έπειτα από περισσότερες από 12 ώρες συζητήσεων και ψηφοφοριών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γκεοργκίεβα εξασφάλισε το 56% των ψήφων που αντιστοιχούν στο 57% του πληθυσμού της ΕΕ, με τον Ντάισελμπλουμ να είχε τη στήριξη του 44% των χωρών και του 43% του πληθυσμού.

Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα  θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

πηγή: ΑΜΠΕ, REUTERS