Δήλωση-σοκ από Νοβότνι: Τα 70 χρόνια ειρήνης έφεραν... οικονομική ανισορροπία - Free Sunday
Δήλωση-σοκ από Νοβότνι: Τα 70 χρόνια ειρήνης έφεραν... οικονομική ανισορροπία

Δήλωση-σοκ από Νοβότνι: Τα 70 χρόνια ειρήνης έφεραν... οικονομική ανισορροπία

Τρεις γενιές χωρίς πόλεμο στην Δυτική Ευρώπη έχουν δημιουργήσει μία δυνητικά... επικίνδυνη ανισορροπία στην οικονομία. Η προειδοποίηση έρχεται δια στόματος του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη.

«Η τύχης μίας περιόδου ειρήνης, που μετράει ήδη 74 χρόνια, έχει αναπόφευκτα οδηγήσει σε μεγάλη συγκέντρωση πλούτου από τη μία και χρεών από την άλλη» αναφέρει ο Έβαλντ Νοβότνι σε συνέντευξή του στην Wiener Zeitung. «Στο παρελθόν πόλεμοι ή υψηλός πληθωρισμός αντιμετώπιζαν αποτελεσματικά το πρόβλημα. Τώρα πρέπει να το λύσουμε με τους παράγοντες αυτούς να μένουν ανοιχτοί» συμπληρώνει στη συνέντευξη σύμφωνα με το Bloomberg.

O Νοβότνι, που είναι 75 ετών και γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποχωρεί στα τέλη του μήνα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου παρέμεινε για περισσότερο από δέκα χρόνια και είδε την κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίζει μία μεγάλη κρίση με αρνητικά επιτόκια και ρίχνοντας τρισεκατομμύρια ευρώ στο σύστημα.

Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική επικρίνεται έντονα σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, καθώς θεωρείται υπεύθυνη τόσο για τις οικονομικές ανισότητες (με την αύξηση του πλούτου των εύπορων επενδυτών) όσο και για το «φούσκωμα» των δημόσιων χρεών.

Ο Νοβότνι στην ίδια συνέντευξη υπογράμμισε πως οι κεντρικές τράπεζες καλό θα είναι να μην λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις προσδοκίες των αγορών, αλλά να τις απογοητεύουν εάν αυτό είναι αναγκαίο.

Πηγή: naftemporiki.gr