Βρούτσης: Ρεκόρ προσλήψεων από το 2014 - Free Sunday
Βρούτσης: Ρεκόρ προσλήψεων από το 2014

Βρούτσης: Ρεκόρ προσλήψεων από το 2014

Ρεκόρ προσλήψεων καταγράφηκε τον Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία εκφράζει την ικανοποίηση τουμ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης γραπτή δήλωσή του Βρούτσης, σε γραπτή δήλωση του.

«Το ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης (+3.111) για τον μήνα Αύγουστο του 2019 -το καλύτερο από το 2014- συνδυαστικά με την υψηλότερη επίδοση οκταμήνου, ταυτίζεται με τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί επιβεβαίωση της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που έχει επέλθει. Διαψεύδει όσους επιχειρηματολογούσαν ότι η απόσυρση του βάσιμου λόγου απόλυσης θα έφερνε μεγάλο "κύμα" απολύσεων και κατάρρευση της αγοράς εργασίας» αναφέρει ο κ.Βρούτσης.

Αντίθετα, όπως σημειώνει, το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα του Αυγούστου λειτούργησε υπέρ των εργαζομένων, καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν και τονίζει ότι τα ποιοτικά στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν ότι οι απολύσεις Αυγούστου 2019 είναι ευδιάκριτα λιγότερες από τις απολύσεις του ίδιου μήνα για το έτος 2018, «καταρρίπτοντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί του αντιθέτου».

«Παρ' όλα αυτά, παραμένουν στις νέες προσλήψεις τα έντονα χαρακτηριστικά της επικυριαρχίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως αυτές ξεκίνησαν στις αρχές του 2015. Γι' αυτό το λόγο, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αναπτυχθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε μία προσπάθεια να αντιστρέψουμε και αυτόν το δείκτη και να αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας. Θυμίζουμε ότι το 2013 με τη γενναία απόφαση του προστίμου των 10.500 ευρώ καταφέραμε και δώσαμε ισχυρό χτύπημα στην αδήλωτη εργασία. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η επιβολή αυτού του προστίμου, παρόλο που ήταν επώδυνο, έφερε θετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας και, κυρίως, της αδήλωτης εργασίας, καθώς, από τον Φεβρουάριο του 2013, που την παραλάβαμε στο 42,5%, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 10%» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.

«Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσουμε την μάχη κατά του νέου φαινομένου παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, την υποδηλωμένη εργασία» συμπληρώνει ο αρμόδιος υπουργός, επισημαίνοντας ότι για την αντιμετώπισή του το υπουργείο Εργασίας, το επόμενο διάστημα, θα αναπτύξει μία σειρά από δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες (πρόστιμα, εισφορές, ελέγχους, κόστος ευέλικτων μορφών), ώστε να ενισχύσουμε την πλήρη και να κάνουμε μη ελκυστική την υποδηλωμένη απασχόληση, η οποία πλέον θα είναι πιο ακριβή και δεν θα συμφέρει.

«Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό του υπουργείου Εργασίας και, συγκεκριμένα, τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τους ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το αμέσως προσεχές διάστημα, θα προχωρήσουμε σε νέους σαρωτικούς ελέγχους σε όλη την Επικράτεια.Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα διεξάγονται στοχευμένα, με βάση τα στοιχεία που θα αντλούνται μέσα από το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ". Επιδίωξή μας είναι η προστασία των εργαζομένων από καταχρηστικές συμπεριφορές, η στήριξη των συνεπών επιχειρήσεων, η διασφάλιση και ενίσχυση των δημόσιων εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία και η αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» καταλήγει ο αρμόδιος υπουργός