Μικρή υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου μετά την τεράστια χθεσινή αύξηση - Free Sunday
Μικρή υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου μετά την τεράστια χθεσινή αύξηση

Μικρή υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου μετά την τεράστια χθεσινή αύξηση

Μείωση κατά 1,54% στα 67,96 δολάρια το βαρέλι σημείωσε η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, το πρωί της Τρίτης, στις ασιατικές αγορές, όπου οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά 1,64% στα 61,87 δολάρια το βαρέλι.

Χθες μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, η τιμή του πετρελαίου είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδό της από το 1991.

Η ένταση είχε ενισχυθεί όταν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πλοίο, που φέρεται ότι διακινούσε 250.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το ισραηλινό πρακτορείο ISNA.Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματά της ώστε να μετριάσει βραχυπρόθεσμα κάποιο ενδεχόμενο σοκ στις αγορές.

Στη Γαλλία, αναμένεται ότι εντός των επόμενων ημερών η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί κατά 4-5 λεπτά, όπως εκτιμά ο Φρανσίς Ντισέ, ο πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Πετρελαιοβιομηχάνων (UFIP).Η αναμενόμενη αύξηση της τιμής της βενζίνης θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, αφού θα περικόψει τον προϋπολογισμό των καταναλωτών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σήμερα στη Σαουδική Αραβία να αγοράσει ένα ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της, μετά τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco.

Στην Ελλάδα, οι βενζινοπώλες κφράζουν φόβους ότι, αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει ή και ξεπεράσει τα 70 δολάρια, η τιμή της βενζίνης μπορεί να φτάσει, από 1,60 ευρώ/λίτρο που είναι σήμερα κατά μέσο όρο, στο 1,65-1,66 ευρώ/λίτρο και στα νησιά να αγγίξει ακόμη και τα 2 ευρώ/λίτρο.

Αντίστοιχες θα είναι και οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης. Από ένα ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα και 1,20 στις νησιωτικές να φτάσει το 1,20-1,30 ευρώ, ενώ για τα νησιά να «εκτοξευτεί» ακόμη και στο 1,40 ευρώ