Φόροι και δασμοί το 70% της τιμής της βενζίνης - Free Sunday
Φόροι και δασμοί το 70% της τιμής της βενζίνης
Η «ελληνική» βενζίνη συγκαταλέγεται στις ακριβότερες του κόσμου.

Φόροι και δασμοί το 70% της τιμής της βενζίνης

Υπ’ ατμόν βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που γράφει και σβήνει υπολογισμούς και σχέδια ώστε να μην προλάβει η αύξηση των τιμών του πετρελαίου να φτάσει στις αντλίες των πρατηρίων. Μάλιστα, το timing της κρίσης που προκλήθηκε από την επίθεση στο εργοστάσιο της Aramco στη Σαουδική Αραβία προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς σε περίπου έναν μήνα θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Στον απόηχο της επίθεσης, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε κατά 20%, υπερβαίνοντας τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ τις επόμενες ημέρες, μετά τα καθησυχαστικά μηνύματα τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σαουδική Αραβία, η άνοδος περιορίστηκε. Αυτό που φοβούνται παράγοντες της αγοράς είναι τελικά η τιμή του πετρελαίου να «κάτσει» στα 70 δολάρια το βαρέλι, εξέλιξη που θα σημάνει και αύξηση στην τιμή της βενζίνης.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς είναι κατεξοχήν χώρα εισαγωγής καυσίμων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η «ελληνική» βενζίνη συγκαταλέγεται στις ακριβότερες του κόσμου. Βασικός λόγος είναι οι φόροι και οι δασμοί, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της τελικής τιμής και περιλαμβάνουν:

• Τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε σταθερό ποσό (ευρώ ανά 1.000 λίτρα): βενζίνη 700 ευρώ, πετρέλαιο κίνησης 410 ευρώ, πετρέλαιο θέρμανσης 280 ευρώ, υγραέριο κίνησης 430 ευρώ, υγραέριο οικιακό 60 ευρώ, υγραέριο βιομηχανίας 120 ευρώ

• Τον ΦΠΑ 24%

• Τα ΔΕΤΕ 0,05%

• Την ειδική εισφορά 1,2% (του ν. 3054/2002)

• Το τέλος της ΡΑΕ 0,20 ευρώ/λίτρο

Οι λιανικές τιμές, και άρα το μεικτό περιθώριο κέρδους εταιρειών και πρατηρίων, πέρα από το κόστος του προϊόντος, περιλαμβάνουν:

• Το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρων αυτοκινήτων)

• Χρηματοοικονομικά έξοδα (κόστος αποθεμάτων, πιστώσεις, επενδύσεις κ.λπ.)

• Το κόστος εμπορίας (εκτελωνισμού, αποθήκευσης και διακίνησης κ.λπ.)

Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητά μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, επισημαίνοντας ότι η υψηλή φορολογία που επιβάλλεται σήμερα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων, καθώς και στη θέρμανση των νοικοκυριών. Όπως αναφέρει, από την αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα, ενώ ευνοήθηκαν η παράνομη διακίνηση και η δασμοφοροδιαφυγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα του κράτους. Εξάλλου η χώρα μας ως προς την τιμή διάθεσης της αμόλυβδης είναι τρίτη ακριβότερη στην Ε.Ε. και πέμπτη ακριβότερη στο πετρέλαιο κίνησης.

Ο… κίνδυνος

Τα καύσιμα δεν ήταν δυνατό να ξεφύγουν από τη φορολαίλαπα κατά την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, που εκμεταλλευόμενος τις «καλές» τιμές του πετρελαίου αύξησε τους φόρους. Εκείνη την περίοδο το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και τέλος πάντων οι Έλληνες καταναλωτές έμαθαν να ζουν με αυτό. Τώρα, όμως, εάν οι φόβοι για άνοδο των τιμών του πετρελαίου επιβεβαιωθούν και τελικά φτάσουν στις αντλίες των πρατηρίων, η τελική αύξηση στη λιανική τιμή, που είναι ήδη επιβαρυμένη από τους φόρους, θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέχρι το 2014 η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως έφτανε ή ξεπερνούσε τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ από το 2015 μέχρι το 2017 η τιμή του πετρελαίου έπεσε παγκοσμίως έως 50% ή και 60% (κάτω και από 40 δολάρια το βαρέλι). Έχοντας νωπές τις μνήμες του 2014 και τους θανάτους από τα αναμμένα μαγκάλια –κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης τότε–, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, ώστε περισσότεροι να πάρουν περισσότερα.

Για την ιστορία, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αύξησε τους φόρους στα καύσιμα αλλά μείωσε στο ελάχιστο τόσο το επίδομα θέρμανσης όσο και τους δικαιούχους του. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το 2014 το υπουργείο Οικονομικών είχε εξασφαλίσει κονδύλι 210 εκατ. ευρώ ετησίως για να επιδοτούνται οι δικαιούχοι που το είχαν ανάγκη, πλέον το κονδύλι όχι μόνο δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά ούτε το ποσό αυτό φτάνει ολόκληρο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια αποφάσεις για το αν μπορεί να δοθεί αύξηση στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης», καθώς τότε θα γίνει «ταμείο» για να δουν τα περιθώρια που θα έχουν. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για αλλαγές θα ληφθούν μετά τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου με μειωμένο φόρο 0,28 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερο ανάγκη την επιδότηση θα πρέπει να περιμένουν να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα ή να ποντάρουν στο ότι θα βελτιωθούν τα ήδη ισχύοντα.

Πάντως, με βάση όλες τις ενδείξεις, οι ανατιμητικές πιέσεις δεν αναμένεται να εκδηλωθούν στις λιανικές τιμές πώλησης στη χώρα μας, τουλάχιστον όχι πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που δίνει ένα περιθώριο χρόνου για αποφάσεις.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να λάβουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ

Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ

Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ

Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ

Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ – Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ

Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ συν 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου, με αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.