«Θεσμική» επιφυλακτικότητα - Free Sunday
«Θεσμική» επιφυλακτικότητα

«Θεσμική» επιφυλακτικότητα

Τις προτάσεις της για τα άμεσα μέτρα αλλά και τα μέτρα τα οποία θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις αν καταστεί εφικτό, τις επιπτωσεις από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τώρα κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πακέτο των μέτρων, «καλών» και «κακών», και διατύπωσαν ενστάσεις για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων από το 2020, αντιπροτείνοντας την εφάπαξ περικοπή τους.

Σε ό,τι αφορά τα «αντίμετρα», με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να περιορίσει το πολιτικό κόστος, οι εκπρόσωποι των πιστωτών διαφώνησαν με τη φιλοσοφία των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.

Οι θεσμοί ζητούν ελαφρύνσεις στοχευμένες αυστηρά στις πιο ευπαθείς ομάδες και όχι μέτρα γενικής εφαρμογής. Επίσης, θέλουν να δουν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, με την οποία ωστόσο διαφωνούν κυβερνητικά στελέχη.

Ανοικτό παραμένει και το θέμα του συνολικού ύψους των μέτρων καθώς το ΔΝΤ επιμένει ακόμη ότι το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται σε 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι τις επόμενες ημέρες θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, λαμβάνοντας υπόψη το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη.

Ανώνυμος κυβερνητικός παράγοντας, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ- ΜΠΕ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων).

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικές προτάσεις είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικές χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένες εκφράζουν διαφωνίες.

Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η τεχνική ανάλυση «είναι δύσκολη, θα χρειαστεί χαρτί και μολύβι» καθώς δεν θεωρούν απλή υπόθεση τον υπολογισμό της δημοσιονομικής «τρύπας» από το 2018 και μετά, παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα-μαμούθ που ανακοινώνει - και θα κληθεί να επικυρώσει στον επόμενο μήνα η Eurostat.

Στο τραπέζι όμως μπαίνουν από σήμερα και τα προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας, που στόχο έχουν να αποφέρουν ένα χαμηλό εισόδημα σε όσους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, την ίδια στιγμή που και θα περικόπτονται περαιτέρω τα εισοδήματα και όσων άλλων έχουν ακόμα... κανονική εργασία. Την διαπραγμάτευση αυτή αναλαμβάνουν η υπουργός Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρωτής υπουργός, κυρία Ράνια Αντωνοπούλου.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας κύριος Δημήτρης Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, το οποίο έχει θέσει ήδη σε δημόσια διαβούλευση.