Αύξηση αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους - Free Sunday
Αύξηση αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.

Αύξηση αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους

Ελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις –που θα προσφέρουν μεγάλη ανάσα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη– περιλαμβάνονται στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα μέσα Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί με τη νέα φορολογική κλίμακα, που θα ισχύσει από το 2020, θα υπάρξουν αισθητές μειώσεις στα χαμηλά εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο και μικρότερες στα μικρομεσαία.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται εντατικά τις τελικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να περιλαμβάνει περισσότερα από 100 άρθρα. Εξάλλου, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου πρέπει να φτάσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, το οποίο θα υποβληθεί επίσης στην Κομισιόν μέχρι τα μέσα του μήνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν αύξηση των αποδοχών τους από τον πρώτο μήνα του 2020, λόγω της μείωσης του φόρου εισοδήματος. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί στο 24% ο συντελεστής για τα κέρδη του 2019, ενώ ο φόρος στα μερίσματα περικόπτεται κατά 50%.

Για τις επιχειρήσεις θα προβλέπεται μείωση φόρου στο 24% από 28% για τα κέρδη του 2019, ενώ για τα μερίσματα θα προβλέπεται μείωση φόρου στο 5% από 10% για όσα θα διανεμηθούν το 2020.

Το αφορολόγητο

Όσον αφορά το αφορολόγητο όριο, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ και η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

Ωστόσο, θα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για το «χτίσιμό» του. Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών, ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 2020 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα και ειδικότερα διαμορφώνεται ως εξής:

• 15% έως 20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).

• 25% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

• 30% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στα 30.000 ευρώ (από 20%).

Αύξηση δόσεων

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση. Ειδικότερα, θα προβλέπεται η πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και η αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων.

Επίσης, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η δυνατότητα περισσότερων δόσεων «για πολλούς». Συγκεκριμένα, με ελάχιστη μηνιαία δόση από 15 ευρώ ή ετήσια δόση μόλις 4%-10% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και έως 30.000 ευρώ (περίπου 50-100 ευρώ τον μήνα), διευκολύνονται όλοι, καθώς η προηγούμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σπανίως έδινε το δικαίωμα πρόσβασης σε πάνω από 4-6 δόσεις για τους περισσότερους.

Ακίνητα

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται και η τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών, αλλά και έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.

Από την άλλη, θα περιλαμβάνονται βελτιώσεις και επέκταση της Golden Visa, ώστε να χορηγείται όχι μόνο σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων αλλά και σε περιπτώσεις κατάθεσης μεγάλων χρηματικών ποσών στην Ελλάδα, συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εγχώριων εταιρειών ή αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ακόμη, θα παρέχονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ θα απλοποιούνται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και η κωδικοποίηση διάσπαρτων διατάξεων, αποφάσεων και εγκυκλίων, ώστε να διευκολυνθεί το επιχειρείν και η προσέλκυση επενδύσεων.

Προς παράταση των 120 δόσεων

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση φαίνεται πως απέκρουσε τα επιχειρήματα των θεσμών για να τεθούν εμπόδια στις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία, τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υπερβεί τα 104 δισ. ευρώ και εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το σενάριο να δοθεί μια παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενταχθεί περισσότερος κόσμος στη ρύθμιση των 120 δόσεων.