Το «κανόνι» της Thomas Cook πλήττει τον τουρισμό - Free Sunday
Το «κανόνι» της Thomas Cook πλήττει τον τουρισμό
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις κυμαίνεται στα 250-500 εκατ. ευρώ, ενώ κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το «κανόνι» της Thomas Cook πλήττει τον τουρισμό

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, από την κατάρρευση της Thomas Cook, μια εξέλιξη που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για ξενοδόχους και επιχειρηματίες. Προς το παρόν είναι αδύνατο να υπολογιστεί η οικονομική ζημιά, αν και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κάνει λόγο για 1.000 ξενοδοχεία τα οποία πλήττονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις κυμαίνεται στα 250-500 εκατ. ευρώ, ενώ κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η ζημιά είναι σημαντική, αν ληφθεί υπόψη ότι –ενδεικτικά– στην Κέρκυρα υπολογίζεται ότι πάνω από 180 ξενοδοχειακές μονάδες διατηρούσαν κάποιου είδους συνεργασία (όχι απαραίτητα αποκλειστική) με τον ταξιδιωτικό κολοσσό.

Αντίστοιχα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις από τους ξενοδόχους της Κρήτης, έναν ακόμη προορισμό που είχε σημαντική «έκθεση» στον βρετανικό όμιλο που κατέρρευσε, χαμένα θεωρούνται περί τα 80-100 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερος, αθροιστικά, είναι ο λογαριασμός σε Ρόδο και Κω, με ένα συνολικό κονδύλι που υπολογίζεται από τους ξενοδόχους στα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η «χασούρα» για τη Ρόδο εκτιμάται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ και πέριξ των 40 εκατ. ευρώ για την Κω.

Όπως εξηγεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), που εκπροσωπεί τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, «η Thomas Cook διαχειριζόταν αποκλειστικά τέσσερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Δύο στη Ρόδο, ένα στον νομό Λασιθίου και ένα στον νομό Χανίων. Μαζί με άλλες υπηρεσίες της Cook, μιλάμε για περίπου 1.600 με 1.700 εργαζόμενους».

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν «σταματά» στα εν λόγω τέσσερα ξενοδοχεία. «Η Thomas Cook είχε υπογράψει συμβάσεις με 48 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Γιώργος Χότζογλου. «Αν δεν αποδοθούν τα συμβόλαια και οι οφειλές που έχει η Thomas Cook προς τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και εκεί» προσθέτει ο κ. Χότζογλου.

Ανησυχία στην Κρήτη

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Κρήτη, όπου οι τουριστικοί παράγοντες παρακολουθούν τις εξελίξεις μουδιασμένοι. Πολλά είναι τα ξενοδοχεία στο νησί που δούλευαν αποκλειστικά με τον tour operator της Αγγλίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσουν νωρίτερα γι’ αυτή τη σεζόν. Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση που έχει προκύψει, αρκεί να σημειωθεί ότι το 80% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Κρήτης γινόταν μέσω της Thomas Cook.

«Μέχρι τώρα έχουμε αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook. Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι με ανθρώπους της Thomas Cook. Άρα, αν η εταιρεία φαλιρίσει ολοκληρωτικά, και το σκανδιναβικό κομμάτι και το γερμανικό κομμάτι μαζί με την Αγγλία, δεν θα περιμένουμε άλλους πελάτες. Θα έχουμε μόνο αφίξεις μέχρι να φύγουν οι τελευταίοι και θα το κλείσουμε μετά το ξενοδοχείο» ανέφερε μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ ιδιοκτήτης ξενοδοχείου.

Η οικονομική ζημιά για τα ξενοδοχεία της Κρήτης μετριέται, σε μια πρώτη εκτίμηση, σε δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκο Χαλκιαδάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου απώλεσε 650.000 ευρώ.

Τα μέτρα

Το υπουργείο Οικονομικών προώθησε πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα, για το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου. Ο φόρος διαμονής καταβάλλεται κατά την έξοδο του τουρίστα από το ξενοδοχείο και σκοπός του μέτρου είναι ουσιαστικά οι επισκέπτες να μην έχουν επιπλέον «ταλαιπωρία» κατά την έξοδό τους από τη χώρα μας.

«Το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες» αναφέρεται από το υπουργείο, αφήνοντας μεν ανοιχτό το παράθυρο για επιπλέον μέτρα στήριξης, όχι ωστόσο στον βαθμό που θα ήθελαν οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι τουριστικοί φορείς κοστολογούνται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, νούμερο το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα του προϋπολογισμού.

Με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ο ΣΕΤΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία έκδοσης από 1 Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019 (και αν αυτό δεν είναι εφικτό, ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί, πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών).