Λήγει σήμερα Δευτέρα η παράταση για τις 120 δόσεις - Free Sunday
Λήγει σήμερα Δευτέρα η παράταση για τις 120 δόσεις
Προθεσμία έως τις 7 Οκτωβρίου έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη για να μπουν στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις.

Λήγει σήμερα Δευτέρα η παράταση για τις 120 δόσεις

Λήγει σήμερα Δευτέρα 7 Οκτωβρίου η παράταση για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και θα ξεκινήσει ένα σαφάρι κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν καταθέσει περισσότεροι από 370.000 οφειλέτες τακτοποιώντας χρέη 3 δισ. ευρώ, ενώ η ρύθμιση για την εφορία φαίνεται να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον 500.000 φορολογουμένων. Ο αριθμός αυτός, όμως, δεν κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός, καθώς φαίνεται ότι σχεδόν εννέα στους δέκα δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να υπαχθούν στην άκρως ευνοϊκή δυνατότητα να πληρώνουν σε έως 120 δόσεις με επιτόκιο μόλις 3% και από 20 ευρώ τον μήνα τα χρέη τους, χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης.

Αυτό σημαίνει ότι είτε κάποιοι «υποχώρησαν», φοβούμενοι ότι ακόμα κι αν μπουν στη διαδικασία θα «γονατίσουν» τελικά μετά από λίγους μήνες και θα χάσουν τη ρύθμιση, είτε κάποιες ατέλειες της ρύθμισης ακυρώνουν τα οφέλη που αυτή υπόσχεται. Στο πλαίσιο αυτό, μια λύση που προτείνουν άνθρωποι της αγοράς είναι να αλλάξει ο νόμος και να μη χάνεται η ρύθμιση αν εξοφλείται κανονικά. Αν όμως ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτα νέα χρέη, τότε το Δημόσιο να μπορεί να εισπράττει με κατασχέσεις τις νέες οφειλές χωρίς να καταπίπτει η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα αναγκαστικά μέτρα

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να υπαχθούν στις ρυθμίσεις με πολλαπλά οφέλη, όπως μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, μείωση επιτοκίου από 5% σε 3%, δυνατότητα σε όλα τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέχρι 120 δόσεις, κάτι που μέχρι σήμερα συνέβαινε μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, αποδέσμευση των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών, δικαίωμα σε όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4611/2019 να υπαγάγουν τα χρέη τους στη νέα αυτή ρύθμιση και να επωφεληθούν των πιο ευνοϊκών όρων της και, τέλος, ηλεκτρονική υποβολή αίτησης μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας.

Στον αντίποδα, όσοι δεν σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους στη συνέχεια θα έρθουν αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα, όπως:

Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν, με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός, που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ. Σειρά προς κατάσχεση θα πάρουν ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ.

Ειδοποιητήρια σε μικροοφειλέτες: Ειδικός μηχανισμός θα εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τους.

Η πάγια ρύθμιση

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση. Συγκεκριμένα, οι δόσεις για όλες τις οφειλές θα γίνουν 24 αντί για 12, αλλά όχι για όλους. Οι 24 δόσεις θα δίνονται οπωσδήποτε σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα έως και 10.000 ευρώ, ενώ για τους έχοντες μεγαλύτερο εισόδημα ο αριθμός των δόσεων θα πάει κλιμακωτά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση, αλλά και το ύψος της οφειλής.

Παράλληλα, για τις οφειλές από έκτακτη αιτία, όπως ο φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις θα γίνουν 48 αντί για 24 και πάλι με βάση το εισοδηματικό κριτήριο.

Τέλος, το επιτόκιο αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 5% (αν και υπάρχουν εισηγήσεις για αύξησή του, προκειμένου το επιτόκιο του Δημοσίου να μην είναι χαμηλότερο από αυτό που δίνουν οι τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης), ενώ συνολικά η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η ένταξη στη ρύθμιση

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας απλοποίησε περαιτέρω τη διαδικασία για την ένταξη στη ρύθμιση που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, η διαδικασία περιλαμβάνει τρία διακριτά βήματα, ως εξής:

1. Είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή, επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου/συνταξιούχου και υποβολή αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος έως τις 7 Οκτωβρίου, κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.

2. Προσδιορισμός/επανυπολογισμός των οφειλών. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή απεικονίζονται οι οφειλές πριν και μετά τον επανυπολογισμό.

3. Οριστικοποίηση της ρύθμισης. Ο ασφαλισμένος/συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για ρύθμιση.