«Ετοιμάζονται» αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης - Free Sunday
«Ετοιμάζονται» αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται σενάρια για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και άμεσης καταβολής του.

«Ετοιμάζονται» αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης

«Τρόμο» προκαλεί στα ελληνικά νοικοκυριά η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, καθώς σε λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου, αρχίζει η χειμερινή περίοδος και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, τα βλέμματα των περισσοτέρων έχουν στραφεί στο επίδομα θέρμανσης, ενώ το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται σενάρια για αύξηση του βασικού ποσού, καταβολή του επιδόματος χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και ενίσχυση του ποσού για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ορεινές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με τη μορφή επιδότησης της αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας βάσει γεωγραφικών, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως πέρυσι, κατά την πρώτη ημέρα διάθεσης του καυσίμου, η τιμή ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2017 και διαμορφώθηκε στα 1,15 ευρώ το λίτρο από τα 0,95 ευρώ το 2017.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Το ένα προβλέπει αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 ευρώ στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου, και το άλλο προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 ευρώ στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών μελετώνται αλλαγές και στα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Στόχος είναι να ενισχυθούν με ακόμη μεγαλύτερα ποσά επιδόματος τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές, αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση στοχεύει και στην έγκαιρη καταβολή του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους, αν είναι δυνατόν από τον Οκτώβριο, και όχι από τον Ιανουάριο του εκάστοτε επόμενου έτους.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

• Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

• Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

• Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Στον αντίποδα, το επίδομα θέρμανσης χάνουν όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης, αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Οι γεωγραφικές κλιματικές ζώνες

Όσον αφορά τις γεωγραφικές κλιματικές ζώνες, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

ΖΩΝΗ Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

Σημειώνεται ότι το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με τη γεωγραφική κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Για παράδειγμα, έγγαμος με σπίτι 100 τ.μ. ο οποίος κατοικεί στη Ζώνη Α δικαιούται επίδομα 400 ευρώ. Με το πρώτο σενάριο (αύξηση 20%) το επίδομα θα αυξηθεί στα 480 ευρώ, ενώ με το δεύτερο σενάριο (αύξηση 25%) το επίδομα θα ανέβει στα 500 ευρώ.